1929 - 1935 ile 2008 - 2014 dönemlerinde yaşanan krizlerin Türk ekonomisi üzerine yansımalarının karşılaştırılması
The comparison of the reflections of the crisis in 1929 - 1935 and 2008 - 2014 on Turkish economy
  1. Tez No: 388828
  2. Yazar: GÖNÜL İŞSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 1929..Dünya Ekonomik Buhranı, 2008 Küresel Ekonomik Krizi, Ekonomik Kriz, İşsizlik, Enflasyon, Reel Büyüme, GSMH, 1929 Economic Crisis, 2008 Global Economic Crisis, Economic Crisis, Unemployment, Inflation, Real Growth, and GNP
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dünya tarihi boyunca nedenleri ve sonuçları birbirinden oldukça farklı birçok kriz yaşanmıştır. Bu krizlerden bazıları ortaya çıktığı ülkede ve yakın coğrafyalarında etkili olmuştur. Ancak bazı krizler ise, küresel anlamda etkileri olan krizlerdir. Dünya üzerinde küresel anlamda yıkıcı etkileri olan ve meydana getirdiği olumsuzlukları uzun süre piyasalarda ve ekonomilerde kalan iki önemli küresel finansal krizin, 1929 Dünya Ekonomik Buhranı ve 2008 Küresel Ekonomik Kriz ve sonrasının, Türk ekonomisine olan etkileri işsizlik, enflasyon, reel büyüme, gayri safi milli hasıla olarak, dört başlık altında incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, dünya üzerindeki gelmiş geçmiş en yıkıcı iki krizi karşılaştırırken, Türkiye Ekonomisine kriz ve kriz sonrasındaki işsizlik oranlarını, enflasyon oranlarını, reel büyüme oranlarını, gayri safi milli hasıla oranlarını da değerlendirmektir. Bu çalışmanın konu içeriğinde 1929 dünya ekonomik kriz yılından 1935 yılına kadar olan süreç ile, 2008'de yaşanan küresel ekonomik kriz yılından günümüze kadar olan süreçlerin Türk ekonomisi üzerine yansımaları dikkate alınıp karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
World's history faced many crises that are different than each other in terms of their causes and effects. Some of those crises not only affected their home countries and their neighbours but also created a global devastation. Affects of Great Depression 1929 and Financial Crisis of 2008, which both influenced market and economies negatively for a long term, on Turkey's economy are analysed under four main bullets; unemployment, inflation, real economic growth, and gross national product. This work aims to evaluate rates of unemployment during and after crisis, rates of inflation, rates of economic real growth, and rates of gross national product of Turkish Economy while comparing those two devastating economical crises of all time. In content of this work, time intervals from the beginning of Great Depression 1929 until 1935 and from 2008 in which Financial Crisis occurred till present are taken into account.