Kaizen maliyetlemenin maliyet minimizasyonuna etkisi: Bir ısıcam işletmesinde uygulama
The effect of Kaizen costing to cost minimization: An application double-glazing business
  1. Tez No: 388854
  2. Yazar: ENGİN ALATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT OKUTMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Maliyet Yöntemleri, Kaizen Maliyetleme, Maliyet Minimizasyonu, Modern Costing Methods, Kaizen Costing, Cost Minimization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünyada, son yıllarda, ekonomik ve teknolojik alanlarda çok hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Bunun yanında bilgi iletişim teknolojileri sayesinde müşterilerin daha bilinçli hale gelmesi, dünyanın herhangi bir yerindeki mal ve hizmetlere kısa sürede ulaşabilmesi, müşterilerin satın alma alışkanlıklarının ve beklentilerinin hızla değişmesi hem rekabetin küresel bir hale gelmesine hem de fiyatın piyasada belirlenmesine neden olmuştur. İşletme sahip ve/veya ortaklarının kar beklentileri, işletmelerin kar üzerindeki kontrol güçlerini de kaybederek kontrol edebilecekleri tek değişkenin maliyetler olması ile sonuçlanmıştır. İşletmeler hızla değişen ve artan bir rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktadır. İşletmelerin bu ortamda rekabet edebilmeleri ürünlerinin kalite, fiyat/maliyet ve müşteri memnuniyeti açısından rekabet edebilir düzeyde olması gerekmektedir. Ayrıca işletmelerin, kendi kontrolleri altındaki tek değişken olan maliyetleri etkin bir şekilde kontrol etmeleri, maliyet etkinliği ve minimizasyonu sağlamaları gerekir. Bu ise ancak etkin bir maliyet muhasebesi ile mümkün olmaktadır. Diğer bir ifade ile işletmelerin bu küresel rekabet ortamında faaliyetlerini karlı bir şekilde sürdürebilmeleri çağın gereklerine cevap veren, yönetime karar alma sürecinde destek olan, doğru ürün maliyetlemesi sağlayan, ürün fonksiyonelliğini bozmadan maliyetleri düşüren çağdaş maliyet yöntemleri ile mümkün olmaktadır. Çalışmanın amacı, kaizen maliyetleme yöntemi ile mevcut bir ürünün hedef maliyetini belirleyerek maliyet minimizasyonu sağlamak ve böylece işletmenin rekabet gücünü ve karlılığını artırmaktır. Bu amaçla Akdeniz Bölgesinde faaliyet gösteren bir ısıcam üretim işletmesinde çalışmanın uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, many economic and technological developments are happening. Beside this, with the information and communication technologies customers becoming more conscious, reaching the goods and services as soon as anywhere in the world, changing rapidly their buying habits and expectations resulted in both the globalization of competition and determining the prices in the market. Profit expectations of business owners and/or shareholders, losing control forces on the business' profits resulted in the only the variable, that they can control, costs. Businesses are trying to pursue their activities in a rapidly changing and increasingly competitive environment. Businesses products to compete in this environment must be competitive level in terms of quality, price/cost and customer satisfaction. Futhermore, businesses need to control effectively costs that the only variable under their control, to provide the cost-effectiveness and minimization. In other words, be able to business continue their activities in a profitable manner in this global competition environment are possible with modern costing methods that responding to the requirements of the age, supporting the decision-making process, providing accurate product costing and reduce costs without compromising the functionality of the product. The purpose of the study is to ensure cost minimization by determining a target cost for an existing product with the kaizen costing and thus increase the company's competitiveness and profitability. For this purpose the application has been made a double-glazing production business operating in Alanya.