Sosyal güvenlik kurumu il müdürlüklerinin etkinlikleri üzerine bir inceleme: İç Anadolu bölgesi uygulaması
A study on the effectiveness of social security provincial directorates: Central Anatolia region application
  1. Tez No: 388913
  2. Yazar: ALAADDİN ÇAVAKLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KÜÇÜKAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Malmquist, Social Security, Efficacy, Data Enveloped Analysis, Malmquist
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsan, yaradılışı gereği birtakım fizyolojik ve sosyal ihtiyaçlara sahiptir. İhtiyaçlarını karşılarken tehlikelerle karşılaşmaktadır. Karşılaşılan tehlikelere karşı en azından hayatını idame ettirecek kadar güvence altına alması gerekmektedir. Toplumlar kendilerini güvence altına alabilmek için her zaman bir bedel ödemiştir. Bu bedelin karşılanabilmesi için sosyal güvenlik kurumlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bedel, bazen kendileri bazen yakınları tarafından karşılanırken bazen üyesi olduğu topluluk, kuruluş veya bir dernek tarafından karşılanmıştır. Günümüzde ise genel olarak sosyal güvenlik kuruluşları tarafından karşılanmaya çalışılmaktadır. Sosyal güvenlik kurumları bir taraftan toplum hayatının sürdürülebilirliğini sağlarken bir taraftan da gelir gider dengelerini sağlamak zorundadır. Bu çalışmada 2008–2013 yılları arasında İç Anadolu Bölgesinde bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinin etkinliği, ölçeğe göre değişken getiri varsayımı altında girdi odaklı Veri Zarflama Analizi ve Malmquist toplam faktör verimlilik endeksi ile karşılaştırılmıştır. İl Müdürlüklerinin etkinliğinin araştırılmasıyla üç girdi (kadrolu personel sayısı, şirket elemanı sayısı ve il müdürlüğüne bağlı bulunan merkez müdürlüğü sayısı) ve iki çıktı (aktif sigortalı sayısı ve aktif Bağ-Kur sayısı) değişkeni kullanılmıştır. Kullanılan verilere göre 2008 yılında on iki tane il müdürlüğü etkinliğini sağlamış, bir tanesi etkinliğini sağlayamamıştır. 2009 yılında on tane il müdürlüğü etkinliğini sağlamış, üç tanesi sağlayamamıştır. 2010 yılında dokuz tane il müdürlüğü etkinliğini sağlamış, dört tanesi sağlayamamıştır. 2011 yılında on tane il müdürlüğü etkinliğini sağlamış, üç tanesi sağlayamamıştır. 2012 yılında yedi tane il müdürlüğü etkinliğini sağlamış, altı tanesi sağlayamamıştır. 2013 yılında ise il müdürlüklerinden on bir tanesi etkinliğini sağlamış, iki tanesi etkinliğini sağlayamamıştır. Yıllar itibariyle etkinsiz olan İl Müdürlüklerine, etkinliklerini sağlayabilmeleri için öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human being, has a number of physiological and social needs as a result of his/her creation. People are facing dangers while meeting their needs. He, at least, should guarantee his life against the hazards encountered. Societies have always paid a price to guarantee their securities. Because of this reason, societies need social security institutions. The cost to buy this security is sometimes met by themselves, sometimes by relatives, organizations or associations. Nowadays, this cost is generally met by the social security institutions. While social security institutions provide the sustainability of public welfare, they must, on the other hand, provide the income-expenditure balance. In this study, the effectiveness of the Provincial Directorate of Social Security in Central Anatolia between the years of 2008-2013, focused on inputs under the assumption of variable returns to scale are compared with the Data Envelopment Analysis and Malmquist total factor productivity index. Three input (permanent staff numbers, the number of directorates Centers connected to the number and the Provincial Directorate of company employees) and two output (the number of active insured people and the number of active people who have“Bağ-Kur”) variables were used for the investigation of effectiveness of the Provincial Directorates. In 2008, according to the data used, twelve Provincial Directorates provided the effectiveness, only one of them failed. In 2009, ten Provincial Directorates provided the effectiveness, three of them failed. In 2010, nine Provincial Directorates provided the effectiveness, three of them failed to provide their effectiveness. In 2011, ten Provincial Directorates provided the effectiveness, three of them failed. In 2012, seven of the Provincial Directorates provided their effectiveness, on the other hand six of them failed to provide their effectiveness. For the ones those could not provide their effectiveness for years, suggestions offered for the purpose of increase their effectiveness.