Kadın yöneticilerin demografik özellikleri açısından liderlik tarzlarının analizi: İstanbul ilinde bir araştırma
The analysis of leadership styles of female managers in terms of demographic properties and research at the city of Istanbul
- Tez No: 388914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN KAYABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Kadın Yöneticiler, Liderlik, Liderlik Teorileri, Management, Female Managers, Leadership, Leadership Theories
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Yönetim bilimi alanınında, liderlik kavramı, üzerinde bir çok araştırma yapılmış konuların başında gelmektedir. Yapılan araştırmalara bakıldığında genel olarak hepsinde liderliğin zaman, işletme koşulları ve cinsiyete bağlı olarak farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Çalışma yaşamında, en üst yönetim kademelerine yükselen kadın yöneticilerle ilgili her türlü yönetim alanıyla ilgili araştırmalar yapılmakta ve kadının iş dünyasındaki yeri birçok araştırmaya ilham kaynağı olmaktadır. İş hayatında kadın çalışanların ve yöneticilerin giderek artan popülasyonu ve ağırlığı kadınların liderlik özelliklerindeki karakter farklılıkları bu tez çalışmasında çıkış noktası olmuştur. Literatür taraması yapılmış ve liderlik alanında Daniel Goleman tarafından belirlenen liderlik stilleri ile ilgili“Kadın Yöneticilerin Demografik Özellikleri Açısından Liderlik Tarzlarının Analizi: İstanbul İlinde Bir Araştırma”başlığı altında tez çalışması ile liderlik konusunun akademik olarak farklı bir açıdan ele alınması hedeflenmiştir. Bu araştırma temel olarak kadın yöneticilerin liderlik stillerinindemografik farklılıklara ve iş hayatı koşullarına göre değişim gösterip göstermediğini istatistiki yöntemlerle analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın ilk iki bölümünde yönetim kavramı, kadın yönetici profili, kadın yöneticilerin özellikleri ile liderlik özellikleri, liderlik fonksiyonları, liderliği belirleyen faktörler, liderlik davranışlarını açıklayan teorilergeniş bir şekilde açıklanmıştır. Daha sonra İstanbul İlinde Kadın Yöneticilerin Liderlik Özelliklerini Belirlemeye yönelik 350 orta ve üst düzey kadın yöneticiye anket çalışması gönderilmiş ve yapılan anketten elde edilen veriler çerçevesinde analiz yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the field of management, there are a lot of researches made about leadership that is one of hot topic issues. There searches about leadership show that leadership characteristics generally vary on time, business conditions and gender. A lot of researches at different areas of management science have been made about women managers that are rising to the top management level at working life. The place of women in the business world is a source of inspiration to many studies. The growing population of women employees and managers at business life and the differences of leadership characteristics of women has been the starting point of this study. The literature has reviewed and has been decided to write the thesis under the title of“The Analysis of Leadership Styles of Female Managers in Terms of Demographic Properties and Research at The City of İstanbul”. The main purpose of this study whether the leadership characteristics of female managers changes according to demographic conditions and business life conditions. In the first two chapters of this study, management and leadership concept, the profile of female managers, the properties of female managers, the properties and functions of leadership, the factors that determine leadership style and leadership theories are widely explained with convenient substructure to the literature. In the last part, the datas upon to the surveys made with mid-level and top-level female managers in Turkey's heart of business, İstanbul, have analysed and interpreted.