Stratejik planlamanın kurumsal performansa etkisi: Esenler Belediyesi örneği
Effect of strategic planning corporate performance: Example of Esenler Municipality
  1. Tez No: 388916
  2. Yazar: AYDIN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Stratejik Yönetim, Kurumsal Performans, New Public Administration, Strategic Management, Institutional Performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kamu kurum ve kuruluşlarının daha etkili, toplumsal talepleri karşılayabilen kaliteli ve hızlı hizmetleri üretmesine olan ihtiyaç, kamu yönetim sistemlerini reformlar yapmaya yönlendirmiştir. Yapılan bu reformlarla, kamu yönetimi, yönetişim, verimlilik, hesap verebilirlik, saydamlık, vatandaş memnuniyeti gibi kavramları esas alan yeni kamu yönetimi anlayışı kavramına evrilmiştir. Ancak geleneksel kamu yönetimi yaklaşımının belirlediği kavramların yenilenmesi ve kurumsallaştırdığı statülerin değiştirilmesi yalnızca yasal düzenlemelerle sağlanamayacağından, kamu yönetiminin taraflarında bir zihniyet dönüşümü çerçevesinde, stratejik yönetimin tüm unsurlarıyla öğrenilmesi, anlaşılması ve içselleştirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Özellikle uygulamacılar ve en başta kurumların üst yönetimleri bu değişime öncelikle direnmiş, yasal zorunluluk olarak başlatılan bu çalışmalar kısa zamanda olumlu yönde algı değişikliği oluşturarak; değişimin iyi niyetle tartışılmasını ve benimsenmesini sağlamıştır. Stratejik planların uygulanmasında, kurumların belirlenen amaç ve hedeflere ulaşabilmeleri için en önemli unsur“Stratejik Planların İzlenmesi ve Değerlendirilmesi”süreci olmuştur. Kamu kurumlarının yıllık olarak hazırladıkları eylem planları ile performans programları da, stratejik planların izlenmesi ve değerlendirilmesine esas oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda, kamu kurumlarında görev yapan yöneticilerin, stratejik planlamanın kurumsal performansı olumlu yönde etkilediğine ilişkin yaklaşımları mukayeseli olarak Esenler Belediyesi örneğinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The need for public institutions and organizations to produce more efficient, qualified and fast services which can meet social demands has directed public administration systems to make reforms. Through those reforms, public administration has evolved into the concept of new public administration approach based on the notions such as governance, efficiency, accountability, transparency and citizen satisfaction. However, renewal of concepts determined by traditional public administration approach and revision of statutes institutionalized by this approach cannot be provided merely through legal regulations; hence it became inevitable to learn, understand and internalise strategic management thoroughly within the framework of a mentality transformation by public administration authorities. Senior management of institutions, particularly executives priorly resisted against this change, nevertheless, these endeavours which were initiated as a legal obligation constituted a positive perception change at short notice and ensured the change to be discussed heartily and adopted. The most important factor for institutions to reach determined aims and objectives in implementing strategic plans is the process of“Monitoring and Evaluation of Strategic Plans”. Action plans and performance programmes that public institutions work out annually form a basis for monitoring and evaluation of strategic plans. In this study; the approaches of administrators holding office in public institutions regarding that strategic planning influences institutional performance positively has been examined comparatively, inconsideration of the case of Esenler Municipality.