1980-1995 yılları arasındaki postmodern resimde figürün yeri
The situs of figure in postmodern art between 1980-1995
- Tez No: 388917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Postmodern, Postmodern Resim, Figür, Postmodern Resimde Figür, Postmodern, Postmodern Picture, Figüre, The Figüre in Postmodern Picture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmada, 1980'li yıllara değin postmodern resmin oluşumuna zemin hazırlayan ekonomik, siyasi, toplumsal ve kültürel nedenler bir bütün halinde ele alınarak 1980-1995 yılları arasındaki postmodern resim sanatına etkileri sanatsal ve kuramsal bir çerçevede incelenmeye çalışılmıştır. Postmodernizm, kurumsallaşmış sanata yönelik, onun amacını yadsımayı amaçlayan bir saldırı olarak görülmektedir. O, geniş anlamdaki sanat fikrine, sanat eserinin müze ve galeriler ile sınırlanamayacağı fikrine sahiptir. Postmodernizm anlayışı, sanat ve gündelik hayat arasındaki ayrımın belirsizleşmesini gerektirir. Bu durum ise,“sanat her yerde”düşüncesini beraberinde getirmiştir. Sonuç olarak Postmodernizm, insanlığı büyük bir açmazın içine sokmuş olan modern kültürün eleştirisi gibi görünse de, aslında, modern çağın neden olduğu manevi boşluk ve çöküntünün üzerinde yükselmiş bir sanat akımıdır. Postmodern Resimde figür ise geleneksel olanı çağdaş yaşamla birleştiren bu düşünce içerisinde insan, klasik döneme göre merkezde değildir. İnsanın teknolojik uygarlık içindeki yeri, farklı anlamların yüklendiği nesnelerin de yer aldığı bir konuma sahiptir. Modern sanatın özgünlüğüne karşı, geleneksel olanı çağdaş yaşama taşıyan, yinelemeye dayalı eklektik düşünceye dayanan postmodernizm, rastlantısallığa önem vermiştir. Klasik dönemin figür anlayışından, yani ideal oran, anıtsallık vb. gibi özellikleri dikkate almayarak kendine özgü farklı bir yaklaşımı benimsemiştir. Modern sanatı sorgulayan bu yaklaşım kitsch, pastiche ve ironiyi de beraberinde getirmiştir. Bu durum Batı Resim Sanatında olduğu gibi Türk Resim Sanatında da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, until 1980s economic, political, social and cultural factors that are setting stage fort he postmodern art have been taken up as a whole. These factors' effects to postmodern art are endeavoured to be examined between years 1980 and 1995. Postmodernism is seen as a threat that ignores its aim of instutional art. It has the idea about general meaning of art that can't be limited with museums or galeries. The under standing of postmodernism requires the difference between the art and daily life should be ambiguous. It brings the idea of“Art is Everywhere”. Eventually even if postmodernism is seen as a critic of modern culture which is a big dilemma of humanity, actually ıt is an art concept that arises on the moral abysm and depression caused by modern time. In Postmodern Art that has the idea of mixing traditional forms and modern living, human being isn't the centre inversely of classic era. The place of the person in technological civilization has the position that includes the objects having different meaning. Postmodernism which stands the eclectical thinking of conveying traditional one to modern living, gives importance to coincidences. It interiorizes a different distinctive approach not taking care of the qualites of classic era. This approach that question the modern art brings irony, pastiche and kitsch. This situation can be seen in Turkish Art as in the West Art.