Ülke riskinin hisse senedi getirilerine etkisi: Borsa İstanbul'a kayıtlı ticari bankalar üzerine bir uygulama
Effect of country risk to share earnings: An application on marchent banks registered to Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 388941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER VELİ ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ülke Riski, Ekonomik Risk, Politik Risk, Finansal Risk, Hisse Senedi Getirileri, Ticari Bankalar, Country Risk, Economic Risk, Political Risk, Financial Risk, Share earnings, Merchant Banks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüz sermaye piyasalarında, küreselleşmenin etkisiyle yabancı sermayenin ekonomik kalkınmaya olan katkısı daha iyi anlaşılır hale gelmiştir. Ülkeler, sınır ötesi ekonomik ilişkilerin geliştirilebilmesi ve yabancı sermayenin çekilebilmesi için uluslararası alanlarda daha karlı pazar arayışları içine girmektedir. Bu durum yatırımcılara farklı sektörlerde yeni iş olanakları sunma, ithalat ve ihracatı artırma gibi katkılar sağlamaktadır. Ancak yatırımcılar sınır ötesi yatırımları ile kar elde etmek isterken, katlanmaları gereken riskler artmakta ve yatırımlarından kaynaklanan ülke riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar.Ülke riskinin hisse senedi getiri oranlarına etkisini konu alan bu çalışmanın amacı; ülke riskinin Borsa İstanbul (BIST)'da işlem gören ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 12 adet ticari bankanın hisse senedi getiri oranlarını nasıl ve ne ölçüde etkilediğini test etmektir. Araştırma 2003–2013 yılları arasındaki 11 yıllık süreyi kapsamaktadır. İlgili dönemlerde, kullanılan bankaların 3'er aylık verileri ile International Country Risk Guide (ICRG)'den temin edilen ülke riski primleri panel veri analizi yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de 2003–2013 yılları arasındaki 11 yıllık dönemde ülke riskinin ve ülke riski bileşenlerinden ekonomik risk primi ve politik risk priminin BİST' 100 endeksine kayıtlı ticari bankaların hisse senedi getiri oranlarını negatif etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays in capital markets, power of globalization, contrubition of foreign capital to economic development becomes more understandable. Countries begin a quest more earnings, for the development of transboundary economic relations and the attracting foreign capital in international area. This contributes to investor in different segments as new offer a business opportunity and increase of imports and exports. But, while investors make profit with transboundary investment, they takes a risk which must be endure and confronted with the risk arising from investments.The aim of this study which is about the effect of country risk to return on equity is tests 12 merchant banks that operand İstanbul Stock Exchange (BIST) and operate banking sector how and what extent effect of country risk to return on equity. Research includes a span of 11 years between 2003 – 2013. In relevant periods utilised quarterly data of banks and country risk premium obtained from International Country Risk Guide (ICRG) are tested by using panel data analysis metod. As a result, country risk economic risk premium politic risk premium from ingredients of country risk and merchant banks registered to BIST 100 index return on equity negative influence located in 11 years session between 2003 – 2013 in Turkey.