Hastane yöneticilerinin liderlik özelliklerinin karşılaştırılması: İstanbul ili Anadolu Yakası örneği
Comparison of hospital managers' leadership characteristics: The case of Asian Side of Istanbul
  1. Tez No: 388996
  2. Yazar: ÖZNUR YÖRÜMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik özellikleri, hastane yönetimi, çok faktörlü liderlik ölçeği, Leadership, leadership characteristics, hospital management, multi-factor leadership questionnaire
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, hastane yöneticilerinin kendilerini liderlik boyutlarından hangileriyle daha fazla ilişkilendirdiklerine dair algılarını incelemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Anadolu Yakası'ndaki hastanelerin yöneticileri oluşturmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde liderlikle ilgili temel kavramlar ile kişisel, davranışsal, durumsal ve modern liderlik teorileri ele alınmıştır. İkinci bölümde; hastane ve hastane yönetimi kavramları ile hastane yönetiminde liderlik uygulamalarının yeri ve önemi incelenmiş, daha önce yapılmış araştırmaların sonuçlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde İstanbul ili Anadolu Yakası hastanelerinde yönetici olarak çalışan 203 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın bulgularına ve araştırma sonrası elde edilen sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre araştırmaya katılan yöneticilerin Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği boyutlarından en yüksek düzeyde çıkan boyut karizma-ilham verme, en düşük düzeyde çıkan boyut ise istisnalarla yönetim-pasif olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to examine hospital administrators' perception of leadership styles which they relate most to. the population of the study is composed of hospital managers from the Asian side of Istanbul. This study consists of three parts. In the first part; the basic concepts of leadership and personal, behavioral, situational and modern leadership theories are discussed. In the second part; definitions of hospital and hospital management, its practices and importance of leadership in the hospitals are examined and results from previous researchs' are included. In the third part; the findings of the survey that was conducted amongst 203 hospital managers who work in Asian side of Istanbul hospitals are included along with the results and recommendations. With regard to the results obtained, it is confirmed that the managers who participated in this survey have charisma/inspiration as the highest level and management with exceptions-passive as the lowest level.