A3 süreç analizi
A3 process analysis
- Tez No: 389060
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: A3 Analizi, Kalite Geliştirme, Kalite Yönetimi, TKY, A3 Analysis, Quality Improvement, Quality Management, TQM
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşme ile birlikte hızla yayılan rekabet olgusu, işletmelerin ilerleyecekleri yönü tespit ederken izledikleri en temel gösterge olmaktadır. Rekabet avantajını kazanmak, günümüzde var olmanın şartı haline gelmiştir. Organizasyonlarda, mevcut uygulamalarla çözülemeyen ya da sorun olarak algılanmayan birçok problem türü mevcuttur. Bu problemlerin çözümü ve tekrarlanması önlenemediği müddetçe organizasyonlar rekabet avantajı yaratamayabilirler. Rakiplere üstünlük sağlamak için dünyada kalite iyileştirme yöntemlerinde hızlı bir gelişme görülmektedir. Bu amaçla kullanılan birtakım metotlar sektörlerdeki verimlilik ve kalitenin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. A3, strateji yönetimi ve problem çözme gibi iki önemli iş yönetim sürecini birbirine bağlayabilen bir yöntemdir. A3 süreç analizinin kullanılması problemlerin çözümü için etkin bir çerçeve oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, verimlilik ve kalite geliştirmede A3 süreç analizinin farklı işletmelerde kullanılabilirliğini belirlemek ve kazançları analiz etmektir. Elde edilen bulgulara göre, A3 problem çözme süreci, uygulandığı alanlarda makro (örgütsel) veya mikro (bireye kadar inen) seviyede hem maddi kazancı hem de bireysel ve örgütsel öğrenmeyi destekleyen bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapidly spreading competition dynamics, which are the main indicator followed by the enterprises as the globalization grows, is determining their direction of progress. Nowadays, being competitive is a condition of existence. Most of the problems experienced by the companies can not be resolved or perceived as a problem with the current practices. Before finding solutions or taking preventive actions for these problems, competitive advantage can not be created. A rapid development is seen worldwide for increasing the quality by using new methods & techniques to outmaneuver opponents. Some of these methods are playing a big role for certain sectors to develop and increase productivity and quality. A3 is a method that binds two important business management process' as strategic management and problem-solving. The use of A3 process analysis forms an effective framework for solving problems. The purpose of these study is determining the use of A3 problem-solving method in different sectors in means of productivity, increasing & improving quality, and analyzing the benefits obtained. According to the results of this study, implementing A3 problem solving method is supporting financial benefits and organizational learning for both macro (organizational) & micro (individual) levels.