Joseph Von Hammer ve Johann Wilhelm Zinkeisen'in eserlerinde Osmanlı imgesi
The image of Ottoman at Johann Von Hammer and Johann Wilhelm Zinkeisen works
  1. Tez No: 389071
  2. Yazar: BURCU ÖNEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ADIYEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Joseph Von Hammer Purgstall, Johann Wilhelm Zinkeisen, Avrupa, Osmanlı İmparatorluğu, İmge, Joseph Von Hammer Purgstall, Johann Wilhelm Zinkeisen, Europe, Ottoman Empire, İmage
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bilinçaltımızın istemli ya da istemsiz olarak belirli çağrışımlar ile dışa vurumu olarak tanımlayabileceğimiz imge kavramı oldukça geniş bir çalışma alanına sahiptir. Günümüzde disiplinlerarası bir alan olarak kabul gören imgebilim, edebiyattan antropolojiye, etnografyadan tarihe, uluslararası ilişkilerden sosyal psikolojiye kadar birçok alanda çalışmalara konu olmuştur. Bu çalışma alanlarından biri de tarihte önemli bir yere sahip olan Avrupa ve Türkler arasındaki ilişkiler üzerinde durmaktadır. Dünya tarihinde yüzyıllar boyunca var olan Osmanlı İmparatorluğu yalnız kendi tarihi açısından değil diğer tüm devletlerin tarihinde de oldukça önemli bir paya sahip olmuştur. Avrupalı birçok devlet tarafından“öteki”olarak algılanan Osmanlı'nın bu imgesinin oluşmasında Avrupa'ya karşı izlediği tutum oldukça önemlidir. Bu tutumun şekillenmesinde Osmanlı kadar dönemin Avrupalı yazarlarının da etkisi büyüktür. J. von Hammer ve J. Wilhelm Zinkeisen gibi Avrupa'nın yetiştirmiş olduğu iki büyük ottomanistin yazmış olduğu“Osmanlı İmparatorluğu Tarihi”adlı çalışmalarıyla bu ötekileştirme sürecine dolaylı da olsa katkıda bulunmuşlardır. Eserlerinde Osmanlı'nın temelini oluşturduklarına inandıkları Türklerin kökeninden başlayıp on dokuzuncu yüzyıla kadar yaşanan tüm siyasi, askeri ve sosyo-ekonomik gelişmeleri doğulu ve batılı yazarların kaynakları ışığında kendi bakış açılarıyla değerlendirmişlerdir. Eserleri incelemenin yanı sıra imgebilim alanında yapılmış olan bu çalışmanın amacı bu iki Avusturyalı yazarın kaleme almış oldukları eserlerdeki Osmanlı imgesini mümkün mertebede gözler önüne sermektir. Çalışmamız J. Von Hammer ve J. Wilhelm Zinkeisen'in çok sayıda eseri olmasına rağmen üzerinde en fazla durulan ve çalışılan eserleri olan“Osmanlı İmparatorluğu Tarihi”ile sınırlandırılmıştır. İmge ve oryantalizm hakkında gerekli bilgiler aktarıldıktan sonra J. Von Hammer ve J. Wilhelm Zinkeisen'in hayatı, tarihçiliği ve eserlerindeki Osmanlı imgesi üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Image concept which can be described as a manifestation of our subconscious with voluntary or involuntary particular associations has a wide field of study. Accepted as an interdisciplinary field today imaging science has been the subject of study in many areas from literature to anthropology, from ethnography to history, from international relations to social psychology. One of these study areas focuses on the relations between Europe and Turkey which have an important place in history. The Ottoman Empire existing for centuries in the world history has had a considerable share not only on its own history but also in all other state's. The Ottoman Empire was perceived as the“other”by many European states and for the formation of this image its attitude towards Europe played very important role. As well as Ottoman, the influence of European writers of the period is great in shaping these attitudes. J. Von Hammer and J. Wilhelm Zinkeisen two great-Ottomanism which was raised in Europe have contributed indirectly the process of this othering with their work by writing“History of the Ottoman Empire”. They have evaluated all the political, military and socio-economic developments starting from the origins of Turkish which was the foundation of the Ottoman Empire according to their belief till the beginning of the nineteenth century with their own perspectives in the light of the eastern and western author's sources. The aim of this study carried in the field of imaging science as well as analyzing the works is to reveal the image of the Ottoman Empire in these two Austrian writer's work as much as possible. Our study is limited with“History of the Ottoman Empire”which is most emphasized and studied work of J. Von Hammer and J. Wilhelm Zinkeisen although they have a large number of works. After sharing required information about images and orientalism, the focus will be on the lives and historiography of J. Von Hammer and J. Wilhelm Zinkeisen's and the image of the Ottoman Empire in their works.