Arap dilinde eş anlamlılık
Synonymy in Arabic language
- Tez No: 389070
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REŞİT ÖZBALIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anlam, Yakın Anlam, Eş Anlam, Arap Dilinde Eşanlamlılık, Kur'ân-ı Kerim'de Eşanlamlılık, Meaning, Near Synonymy, Synonymy, Synonymy in Arabic Language, Synonymy in Koran
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
“Arap Dilinde Eş Anlamlılık”adlı bu çalışmamızda pek çok araştırmacıyı meşgul eden, -Arap dilinin genelinde, Kur'ân-ı Kerim özelinde- eş anlamlılık meselesini ele aldık. Tezimizi üç ana bölüme ayırdık. Birinci bölümü Arap dilinde eş anlamlılığa ayırdık. İkinci bölümde Kur'ân İlimlerinde eş anlamlılık meselesine bakışı kısaca ele almaya gayret ettik. Üçüncü bölümde ise Kur'ân-ı Kerim'de geçen ve eş anlamlı olduğu düşünülen lafızlara yer verdik. Birinci bölüm dillerde eş anlamlılık ve dilbilimcilerin eş anlamlılığa bakışına ayrılmıştır. Bu bölümde“Arap dilinde eş anlamlılık nedir?”sorusuna cevap aranmıştır. Bu bağlamda konuyla ilgili dil alanında yazılmış tez, çalışma, kitap ve yayınlanmış makalelere ulaşılmaya gayret edilmiş ve elde edilen bulgular ortaya konmuştur. İkinci bölümde Kur'an İlimlerinde eş anlamlılık ve (Seb'ªatu Aħruf) yedi harf meselesi irdelenmiş ve yedi harf meselesinde ele alınan eş anlamlılık ile konumuzun doğrudan ilişkisine yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise modern dilbilimcilerin tanımına uygun, Kur'ân'da eş anlamlı kelime olup olmadığının test edildiği pratik bir saha olarak kabul edilmiş ve bazı lafızların filolojik tahlilleri yapılmıştır. Sonuç olarak“lafız farklı ise mana farklıdır”genel kuralı devreye sokularak lafız-mana arasındaki farklar hakkında net bir yargıya varılmaya çalışılmıştır. Bazı eşanlamlı kelimelerin arasında net bir farkın olmadığı ortaya çıkmıştır. Bazı kelimelerin Kur'ân'da belaği sebeplerle kullanıldığı tespit edilmiş ve bu sebeplere açıklık getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our work titled as“Synonymy in Arabic Language”, we have dealt with the issue of synonyms occupying many researchers in general in Arabian language, specificly in Koran. We have divided our thesis in three main sections. We saved 1. Section to synonymy in the Arabic Language. In the 2. Section, we tried our best to deal briefly with synonymy in Koran sciences. In the 3. Section, we gave place to wordings partaking in Koran and thought to be synonyms. The first section was saved for synonymy in languages and linguists' outlook on synonymy. In this section, answer to the question of“What is synonymy in Arabian language?”was looked for. In this context, to reach for theses, studies, book and published articles about this issue in philology was tried to, and obtained findings have been put forward. In the second section, synonymy in Koran Sciences and (Sebªatu Aħruf) seven letters issue have been probed and the direct relation between synonymy dealt with in the seven letters issue and our subject has been given place. The third section, as proper to the description of modern linguists was accepted as a practical area where whether there are synonyms in Koran was tested and philological analysis of some wordings has been conducted. Consequently, a clear cut opinion about the differences between has been tried to reached by calling the general rule of“When the wording is different, the meaning is also different.”out. It has been revealed that there is not a clear difference between some synonym words. It has been determined that some words were used for linguistic reasons in Koran and these reasons have been clarified.