Peter Bichsel'in Çocuk Hikâyeleri adlı yapıtındaki eğitsel kavramların göstergebilimsel çözümlemesi
Semiotic analysis of educational concepts in Peter Bichsel's work called Children Stories
- Tez No: 389149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN ERİŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çocuklar, çözümleme, eğitim, göstergebilim, Greimas, analysis, children, education, Greimas, semiotics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çocuk hikâyeleri; çocuk eğitiminde önemli bir yere sahiptir. Bu hikâyelerin nitelikli olması eğitici, öğretici ve ahlaki değerler taşımasına bağlıdır; çünkü bunlar, çocukların hayal dünyalarını geliştirir ve toplumsal duyarlılıklarını artırır. Çocuk öykülerinin içerisinde eğitsel kavramlar yer alır ve bu kavramlar, çocukların ilgisini çekecek ve bilinçaltlarına yerleştirecek şekilde verilir. Bu eğitsel kavramların ortaya çıkarılması ve bunların daha derin yüzeydeki anlamlarına ulaşılabilmesi için sistematik bir çözümleme yöntemine ihtiyaç duyulur. Bu çalışmada da Peter Bichsel'in Çocuk Hikâyeleri isimli eserindeki öykülerde yer alan eğitsel kavramlar, Greimas'ın ortaya koyduğu sistematik bir çözümleme yöntemi olan göstergebilimsel yöntemle çözümlenmiş ve hikâyelerin derin yüzeyindeki anlamlarına ulaşılmıştır. Bununla birlikte, bu eğitsel kavramların çocuklar için önemi vurgulanmıştır. Söz konusu çalışmada birinci bölümde; hikâyeleri incelerken kullanılan Greimasçı çözümleme yönteminin anlaşılması için bu yönteme dair bilgi verilmiş ve ikinci bölümde; metinlerdeki eğitsel kavramların çocuklar için önemini vurgulamak ve buradan yola çıkarak bir sonuca ulaşmak için“Edebiyat ve Çocuk”başlığı altında edebiyatın çocuklar için önemine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Peter Bichsel'in hikâyelerindeki eğitsel kavramlar Greimasçı yaklaşımla incelenmiş ve son olarak dördüncü bölümde yani sonuçta ise, Peter Bichsel'in öykülerinin incelenmesi sonucunda genel bir değerlendirme yapılmış, Peter Bichsel'in çocuklara vermek istediği değer ve yargılar bir bütün olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Children's stories have a great importance on the education of children. Those stories are qualified when they are educative, informative and include moral issues because those properties improve children's imagination skills and their social awareness. Children's stories include educational concepts and those concepts are given in attractive and subliminal ways. In order to reveal educational concepts and understand their deeper meanings, a systematical analysis method is needed. In this study, educational concepts in stories which take place in a story book called Stories for Children by Peter Bichsel were analyzed by a semiotic analysis method. It is a systematical analysis method that was found by Greimas. And deeper meanings of educational concepts were found by using Greimas' method. However, importance of educational concepts in stories was emphasized. At the first part of the study, information about Greimas' semiotic analysis method which was used to analyze Peter Bichsel's stories was given so as to be understood Greimas' method well, and at the second part, to emphasize the importance of educational concepts taking place in those stories and come up with a conclusion, the importance of literature for children was mentioned under a title“Literature and the Child”. Additionally, at the third part of the study, Peter Bichsel's stories were analyzed by using Greimas's semiotic analysis method and lastly, at the forth part, a general evaluation was done based on analysis of Peter Bichsel's stories, and also values and moral judgments that were imposed to children by Peter Bichsel were mentioned in this part.