Analitik geometriye yönelik bilgisayar destekli işbirlikli dinamik öğrenme ortamının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
Development, implementation and evaluation of computer supported collaborative dynamic learning environment towards analytic geometry
  1. Tez No: 389150
  2. Yazar: TÜRKAN BERRİN KAĞIZMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER TATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli işbirlikli öğrenme, Bilgisayar destekli işbirlikli dinamik öğrenme, GeoGebra, Analitik geometri, Computer supported collaborative dynamic learning, Computer supported collaborative learning, GeoGebra, Analytic geometry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Bu araştırmanın amacı bilgisayar destekli işbirlikli dinamik öğrenme (BDİDÖ) ortamı oluşturmak ve bu öğrenme ortamının analitik geometri derslerine uygulanabilirliğini değerlendirmektir. Araştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu BDİDÖ ortamının anlatıldığı Hizmetiçi Eğitime katılan 19 lise matematik öğretmeni ve bu öğretmenler arasından gönüllü olan dört matematik öğretmeninin ders anlattıkları sınıflarındaki toplam 149 lise öğrencisi temsil etmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; öğretmen görüş formu, öğretmen ve öğrencilerle yapılan mülakat formları, sınıf içi gözlem formu, öğrencilerle yapılan odak grup mülakat formu ve bilgi testleri kullanılmıştır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılının güz ve bahar dönemlerinde uygulanan araştırmada öncelikle Hizmetiçi Eğitim gerçekleştirilmiştir. Hizmetiçi Eğitimde dinamik matematik yazılımı GeoGebra'nın öğretimi ve BDİDÖ ortamının analitik geometri öğretimine uygulanması ele alınmıştır. Daha sonra, eğitime katılan ve gönüllü olan dört öğretmen belirlenerek, analitik geometri ünitelerinin BDİDÖ ortamında öğretimi bu öğretmenlerin görev yaptığı liselerde gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz kullanılırken deneysel verilerin analizinde ise kestirimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda; Hizmetiçi Eğitime katılan öğretmenlerin, BDİD öğretimin öğrenmeyi artıracağı, öğrencilerin birbirlerinin eksiklerini tamamlayacağı ve dersleri monotonluktan çıkaracağını belirttikleri görülmüştür. Öğretmenlerin büyük çoğunluğunun BDİD öğretimin liselerde analitik geometri ünitelerine uygulanabilir olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin, teknolojik alt yapı yetersizliği, test odaklı sınav endişesinin olması ve yazılıma çok iyi derecede hakim olamama nedenlerinden dolayı BDİD öğretimin uygulanabilirliği hakkında endişelerinin olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin bu uygulama için, her öğretmenin kendi dönütlerini belirlemek amacıyla her ünitenin bir sınıfta pilot uygulamasını yapmasına, çalışma yapraklarının kullanımına ve öğrencilerin kavramları dinamik ortamda inşa etmelerine ihtiyaç olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Araştırmada yapılan uygulamalar boyunca analitik geometri ünitelerinin öğretmenler ve öğrenciler tarafından BDİDÖ ortamına uygun olarak öğretimi-öğreniminin gerçekleştirildiği gözlemlenmiştir. Lise öğrencilerinin BDİDÖ ortamında analitik geometri öğrenmenin; kalıcı ve kolay öğrenmeyi sağladığını, derse olan ilgiyi artırdığını ve örnekleri uygulayarak çözmeyi sağladığını belirttikleri görülmüştür. Uygulamayı gerçekleştiren öğretmenlerin ise analitik geometriyi somutlaştırdığı, kolay öğrenmeyi, öğrencinin kendisinin çıkarımda bulunmasını ve kalıcı öğrenme sağladığı ve derse olan ilgiyi artırdığını düşündükleri belirlenmiştir. Ayrıca,“Doğrular”konusunun öğretiminde BDİD öğretiminin öğrencilerin başarılarını olumlu yönde etkilediği ve öğrenmelerinin kalıcılığını sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to develop a computer supported collaborative dynamic learning (CSCDL) environment and to evaluate the applicability of this learning environment for analytic geometry courses. A mixed research methods was used. The research group is represented by 19 high school mathematics teachers having participated in the In-service training, where CSCDL environment was explained, and 149 high school students in total from the classrooms of four volunteer mathematics teachers among these teachers. Teacher opinion form, interview forms of teachers and students, classroom observation form, focus groups interview form of students and knowledge tests were used as the data collection tools in the research. In the research applied in the fall and spring terms of 2013-2014 school years, primarily In-service training was conducted. GeoGebra, which is one of the dynamic mathematics software, was taught and the applicability of CSCDL environment for analytic geometry teaching was done in In-service training. Then, four volunteer teachers having participated in the training were determined and analytic geometry units were taught in the CSCDL environment in their high schools. While content analysis and descriptive analysis were preferred in analyzing the qualitative data obtained from the research, inferential statistics was used in analyzing the experimental data. It was observed that the teachers participated in In-service education stated that CSCD teaching would boost the learning, that students would complete their deficiency by each other and exit from the monotony of courses. It was determined that the majority of teachers considered CSCD teaching to be applicable to analytic geometry units in high schools. In addition, it has been noted that the teachers have some concerns about the applicability of CSCD teaching because of deficiencies in technological infrastructure, test oriented exam concerns and being unable to use the software completely. The teachers were of the opinion that each teacher should perform the plot application in a class to determine his/her own feedback, worksheets should be used and the students should be able to construct the concepts in dynamic environment. It was observed during the applications in the research that the teaching-learning of analytic geometry units were performed in accordance with the CSCDL environment by teachers and students. It was observed the high school students declared that analytic geometry learning in CSCDL environment ensures easy and permanent learning, it increases the interest to the subject and provides solutions by applying the examples. It was also determined that the teachers using the application considered this would concretizate the analytic geometry, ensure the easy learning, student's own inference and permanent learning and increased the interest in the subject. Moreover, it was determined that CSCD method in teaching the subject of“Lines”is positively affect the achievement of the students and it provides long term retention of their learning.