Lot streaming in flow shops
Akış tipi üretimde kafile aktarma yöntemleri
- Tez No: 38942
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER S. BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Kafile Aktarma, Akıcı Atelye, Scheduling, Lot Streaming, Flow Shop
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kafile aktarması, bir işin tamamlanmış bölümlerinin daha sonraki makinalara gönderilerek, işlemlerin çakıştırılmasına olanak sağlamaktır. Bu sürecin ana amacı, taşıma kafileleri kullanarak işin atelye içinde hızlı akışını temin etmektir. Bu çalışmada çeşitli tek ve çok işli kafile aktarma problemlerinin optimal çözüm yordamları incelenmiştir. Tek işli problemler için üç kısıt incelenmiştir: iş, kafile ve parça bitiş zamanlarının enazlanması. İş bitiş zamanının enazlanması amaç fonksiyonu için, özel bir durumda optimal kafile büyüklüklerini veren bir çözüm verilmiştir. Birinci makinenin en büyük işleme zamanına sahip olduğu durumlarda, eşit büyüklükteki kafilelerin kafile bitiş zamanı amaç fonksiyonunu enazladığı gösterilmiştir Kafile ve parça bitiş zamanlarının enazlanması amaç fonksiy onlarında, yalnız iki kafile kullanımının öngörüldüğü durumlar için polinom zamanlı iki algoritma verilmektedir. Çok işli problemlerde sıralama ve kafile büyüklüğü kararlarının aynı anda verilmesi gereklidir. Kafile aktarma ve sıralama kararlarının ard arda ver ilebileceğinin öngörüldüğü ikiden çok makinalı bir problem tipi içinde Johnson Kuralına benzer bir algoritma önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lot streaming is permitting partial transfer of processed portions of a job to down stream machines, thus allowing ovelapping operations. The primary motivation is to improve the measures of performance by the quick movement of work in the shop. In this thesis, we study various forms of the lot streaming problem in flow shops to derive the characteristics of optimal solutions. We first analyze single job lot streaming problems, then extend the results to multi-job problems. When there is a single job, the lot streaming problem is to find the best transfer batch sizes that optimizes the given criterion. We consider three different measures of performance, job, sublot and item completion time criteria. We derive a closed form solution for a special case of job completion time criterion. Under sublot completion time criterion, when the first machine has the largest processing time, we show that partial transfers of equal size are optimal. We propose two polynomial time algorithms for the problem in which only two transfer batches are permitted between each consecutive machines for sublot and item completion time criteria. In multi-job lot streaming problems, the sequencing and lot streaming decisions must be considered simultaneously. For multi-job problems we investigate the hier archical application of lot streaming and sequencing decisions.