Teucrium chamaedrys L. ssp. lydium o. schwarz, phlomis lycia D. Don ve Marrubium vulgare L.'nin çeşitli biyolojik aktivitelerinin araştırılması
The various biological activities of Teucrium chamaedrys L. ssp. lydium o. schwarz, phlomis lycia D. Don and Marrubium vulgare L.
  1. Tez No: 389616
  2. Yazar: AHMET ALTIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURDAN SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Oral Streptokok, AMES, Antibiyofilm, DPPH Antioksidan Aktivite, Lamiaceae, Oral Streptococci, AMES, Antibiofilm Activity, DPPH, Antioksidan Activity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada; Muğla yöresinde doğal olarak yayılış gösteren, Lamiaceae familyasına ait Teucrium chamaedrys ssp. lydium, Phlomis lycia ve Marrubium vulgare' nin etanol ekstraktlarının antikaryojenik, antibiyofilm, antioksidan, antimutajenik ve hemostatik aktiviteleri araştırılmıştır. Bu bitkilerin etanol ekstraktları soksalet aparatı kullanılarak elde edilmiştir. Ekstraktların Streptococcus mutans ATCC 25175, Streptococcus sanguis DSMZ 20567 ve Streptococcus gordonii ATCC 10558 üzerindeki antikaryojenik aktiviteleri disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemleri, antibiyofilm aktiviteleri ise mikroplaka biyofilm yöntemi ile tespit edilmiştir. DPPH (2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil) serbest radikal giderimi ve β-karoten-linoleik asit yöntemleri ile ekstraktların antioksidan kapasiteleri, Folin & Ciocalteau yöntemi ile toplam fenolik madde konsantrasyonları belirlenmiştir. Ekstraktların antimutajenik aktiviteleri AMES/Salmonella mikrozomal test sistemi ile hemostatik aktiviteleri ise Lee-White ve süt çöktürme yöntemleri ile tespit edilmiştir. Teucrium chamaedrys ssp. lydium, Phlomis lycia ve Marrubium vulgare ekstraktlarının çalışmada kullanılan karyojenik bakteriler üzerinde önemli bir inhibisyon etkilerinin olmadığı, ancak Phlomis lycia ekstraktının Streptococcus gordonii'nin, Marrubium vulgare ekstraktının ise Streptococcus mutans ve Streptococcus sanguis'in üremesini düşük düzeyde inhibe ettiği gözlenmiştir. Marrubium vulgare ekstraktı her üç bakteri üzerinde yüksek düzeyde antibiyofilm aktivite göstermiştir. Çalışmada kullanılan her üç bitki ekstraktının da yüksek antioksidan aktiviteye sahip oldukları tespit edilmiş en yüksek antioksidan aktivite Phlomis lycia'da belirlenmiştir. Antimutajenik aktivite sonuçlarına göre bitki ekstraktlarının önemli ölçüde aktiviteye sahip oldukları belirlenmiş, en yüksek antimutajenik aktivite Salmonella typhimurium TA 98 suşu için Teucrium chamaedrys ssp. lydium, TA 100 suşu için Marrubium vulgare ekstraktında tespit edilmiştir. Çalışılan bitki ekstraktlarının test konsantrasyonlarında herhangi bir hemostatik aktiviteye sahip olmadıkları belirlenmiştir. Teucrium chamaedrys ssp. lydium, Phlomis lycia ve Marrubium vulgare ekstraktlarının yüksek antioksidan ve antimutajenik aktiviteye sahip olmaları, bu ekstraktların vücuttaki oksidasyon ve mutasyonları gidermede etkili bitkisel drogların hazırlanmasında kullanılabilecek potansiyelde olduklarını göstermektedir. Ayrıca bu ekstraktlar, oral streptokoklar üzerindeki antibiyofilm aktiviteleri sebebiyle, ağız ve diş sağlığının korunmasının yanı sıra, tıbbi protez ve implant gibi biyofilm üretiminin problem oluşturduğu medikal malzemelerde koruma amaçlı olarak kullanılabilecek potansiyeldedir.
Özet (Çeviri)
In this study; the anticariogenic, antibiofilm, antioxidant, antimutagenic and haemostatic activities of Teucrium chamaedrys ssp. lydium, Phlomis lycia and Marrubium vulgare, naturally growing in Mugla, were investigated. The ethanolic extracts of this plants were obtained with soxhlet apparatus. The anticariogenic activities of the extracts on Streptococcus mutans ATCC 25175, Streptococcus sanguis DSMZ 20567 and Streptococcus gordonii ATCC 10558 were determined by disc diffusion and microdilution methods. While the antibiofilm activities of the extracts on same bacteria were studied with microplate biofilm method. DPPH (2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil) radical scavenging and β-carotene-linoleic acid methods were used as determining the antioxidant capacity, and Folin& Ciocalteu method was used as determining the total phenolic content of the extracts. The antimutagenic activities of the extracts were studied with AMES/Salmonella microsomal test system, and the haemostatic activity were determined with Lee-White and milk clotting tests. The ethanolic extracts of Teucrium chamaedrys ssp. lydium, Phlomis lycia and Marrubium vulgare did not have any significant inhibition effect on the tested cariogenic bacteria. Although the extract of P. lycia was slightly effective on Streptococcus gordonii, Marrubium vulgare extract was slightly inhibits the growth of Streptococcus mutans and S Streptococcus sanguis. The maximum antibiofilm activity on all of the tested bacteria was observed at Marrubium vulgare extract. All of the three plant extracts were demonstrated high antioxidant activity, while the highest activity was observed at Phlomis lycia extract. According to the antimutagenic activity results, all of the tested extracts have important activity. The highest antimutagenic activity was observed at Teucrium chamaedrys ssp. lydium extract on Salmonella typhimurium TA 98, and at Marrubium vulgare extract on Salmonella typhimurium TA 100, and it was determined that the tested plant extracts don't have any haemostatic activity in the tested concentrations. Teucrium chamaedrys ssp. lydium, Phlomis lycia and Marrubium vulgare extracts have high antioxidant and antimutagenic activities, and for this reason the extracts have a great potential for preparation of the plant drugs which used for treatment the oxidations and mutations in the organism. In addition, the extracts have antibiofilm activities on oral streptococci and for this reason, the extracts can be used for protection of oral and dental health. Moreover, they can be used in the medical materials, such as prosthesis or implants, which have a several biofilm problems.