Metabolik sendromda serum kalprotektin düzeyi ve inflamatuvar belirteçlerle ilişkisi
Association between serum calprotectin level and inflammatory markers in metabolic syndrom
- Tez No: 389718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİKA NUR AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kalprotektin, Metabolik Sendrom, TNF-α, IL-6, hs-CRP, Calprotectin, Metabolic Syndrome, TNF-α, IL-6, hs-CRP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Metabolik Sendrom (MetS) abdominal obezite, dislipidemi, hipertansiyon, insülin direnci (diyabet veya glukoz intoleransı ile birlikte veya değil), mikroalbuminemi ve protrombotik durum ile karakterizedir. Obezitenin ve MetS'in kronik inflamatuar bir durum olduğu kabul edilmektedir. MetS'in patogenezinde abdominal obeziteyi oluşturan yağ dokusundan köken alan metabolik ürünler, hormonlar ve sitokinler aracılığıyla meydana gelen protrombotik ve inflamatuvar yanıt yatmaktadır. İnflamatuvar bir belirteç olan kalprotektinin MetS ile ilişkisini gösteren yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı MetS ve obezitede serum kalprotektin düzeylerinin TNF-α , IL-6ve hs-CRP, insülin direnci, lipid profilleri ile ilişkisini araştırmak ve böylece hastalığın tanısına, takibine ve tedavisinin yönlendirilmesine katkı sağlamaktır. Çalışmaya 40 MetS, 40 obez ve 35 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 115 kişi dahil edildi.Vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi (BÇ), SKB (mmHg), DKB (mmHg), OGTT, AKŞ, HbA1c, total kolesterol (TK), LDL-K, HDL-K , trigliserid (TG), insülin, HOMA-IR, hemogram ve hs-CRP verileri ölçüldü. Serum kalprotektin, TNF-α, IL-6 düzeyleri ELİSA metodu ile çalışıldı. İstatistiksel analizler için SPSS for Windows version 22.0 paket programı kullanılmış ve P0.05). Kalprotektinin VKİ, kilo, bel çevresi, HOMA, TNF-α, IL-6, hs-CRP, SKB ve DKB ile korelasyonu anlamlı idi. Sonuç olarak. obezitede ve MetS'de kalprotektin yüksekiği VKİ arttıkça artmaktadır. MetS'in tanı kriterlerinden olan düşük HDL-K ve TG yüksekliğinin bunun üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Obezite ve MetS'de artmış VKİ, insülin direnci ve bunun sonucu gelişen inflamasyon belirteçleri kalprotektin düzeylerinde yükselmeye neden olabilir.
Özet (Çeviri)
Methabolic sydrom (MetS) is charactirized with abdominal obesity, dislipidemia, hypertension, insulin resistance (along with or without diabetus mellitus or glucose intolerance), microalbuminonemia, and prothrombic situation. Both obesity and MetS is accepted to be a chronic inflammatory situation. The laying cause behind the pathogenesis of MetS is metabolic products emerging from adipose tissue caused by abdominal obesity, along with hormons and prothrombic responses emerges from cytokines interaction. There are not enough studies expresses interactions between calprotection and MetS. The goal of this study is to investigate interactions between calprotectin levels, TNF-α , IL-6, hsCRP, insulin resistance, and lipid profiles for MetS and obesity, and hence to contribute to diagnose, following and treatment of the disease. 115 people were included to this study as 40 MetS, 40 obese and 35 healty control. Body mass index (BMI), waist circumference, SBP (mmHg), DBP (mmHg), OGTT, fasting glocuose level, HbA1c, total cholesterol, LDL-K, HDL-K , trigliserid, insulin, HOMA-IR, hemogram and hs-CRP were measured. Elisa method was used to measure serum calprotectin, TNF-α and IL-6. Statistical analysis was done by uisng SPSS for Windows version 22.0 packet program, and P 0.05). However, there was a significant correlation between BMI, waist circumference, HOMA, TNF-α, IL-6, hs-CRP, SBP and DBP. As a reulst, calprotectin increases paralle to the BMI elevation in obesity and MetS. Low HDL-K and elevated TG levels, as MetS diagnostic criteria, does not have any influence on calprotectin levels. Increased BMI, İnsulin resistance and inflammation markers because of Obesity and MetS may be the reason of elevated calprotection levels.