Yenidoğan yoğun bakım ünitesi ve çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlar, dört yıllık sürveyans çalışması
Neonatal intensive care unit and pediatric intensive care unit hospital infections, 4-years evaluation
- Tez No: 389730
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL HACIMUSTAFAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sağlık bakımı ilişkili enfeksiyon, yenidoğan yoğun bakım, çocuk yoğun bakım, sürveyans, mortalite, Healt care associated infections, neonatal intensive care unit, pediatric intensive care unit, survaillance, mortality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlar (SBİE) hastalarda artmış morbidite, mortalite ve maliyete neden olur ve hastanede yatan hastalarda sık görülen komplikasyondur. Bu çalışma ile hastanemizde Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YDYBÜ) ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde (ÇYBÜ) 1.Ocak.2010 - 31.Aralık.2013 tarihleri arasında saptanan SBİE'ların insidansı, tipleri, etken dağılımı, risk faktörleri, mortalite oranları ve bunların karşılıklı ilişkilerinin genel bir durum tespiti çerçevesinde retrospektif olarak değerlend irilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 4 yıl süresin de YDYBÜ'sine yatan 1108 hastanın 221'inde saptanan 315 SBİE ve ÇYBÜ'sine yatan 1884 hastanın 89'unda saptanan 139 SBİE analiz edildi. YDYBÜ'sine yatan hastalar doğum ağırlıklarına göre 4 grupta incelendi, tüm yatan hastaların ve SBİE tanısı alan hastaların demografik özellikleri değerlendirildi. Dört yıl geneli n de SBİE hızı ve SBİE dansiteleri sırasıyla YDYBÜ'sinde %28 ve 15.8/1000 hasta günü, ÇYBÜ'sinde %7.4 ve 9.2/1000 hasta günü olarak bulundu. En sık saptanan SBİE tipleri YDYBÜ'sinde ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) %24.4, klinik sepsis %19 ve menenjit %12.7, ÇYBÜ'sinde VİP %28.3, kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu (KİÜSE) %15.8 ve kateter ilişkili kan akım enfeksiyonu (KİKAE) %12.2 olarak bulundu. Kültür üremesi olan SBİE'larda en sık izole edilen mikroorganizmalar YDYBÜ'sinde MRSE ( metisilin resistan Staphy lococcus epidermidis ) %20.9, Stenot roph omonas spp %12.2 ve MRSA ( metisilin resistan Staphylococcus aureus ) %11.3 ve ÇYBÜ'sinde Candida albicans %16.6, non - albicans candida ve Acinetobacter spp %14.4 ve ESBL ( extended spectrum beta lactamas ) (+) Klebsiella spp %10 olarak bulundu. Genel mortalite ve SBİE'larda görülen mortalite oranları sırasıyla YDYBÜ'sinde %18.5 ve %19.9, ÇYBÜ'sinde %15.1 ve %33.7 olarak bulundu. SBİE'lar ve mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirildiği multivariate analizlerde YDYBÜ'sinde düşük apgar, entübasy on, angiografi ve periton diyalizi öyküsü varlığı ve ÇYBÜ'sinde entübasyon ve kanıtlanmış bakteriyemi öyküsü varlığının anlamlı olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Healt care associated infections (HCAI) leads to increased morbidity, mortality and cost for patients and frequent complication in hospita lized patients . The purpose of this study is to evaluate the incidence of detected HCAIs's types, dedected microorgamism distribution, risk factors and mortality rates and of their mutual relations retrospectively in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) and Pediatric Intensive Care Unit (PICU) of our hospital between 1.January.2010 - 31.December.2013. During the 4 - year period, 315 HCAIs diagnosed in 221 patients of 1108 admitted in NICU and 139 HCAIs diagnosed in 89 patients of 1884 admitted in PICU were analyzed. Patients admitted to NlCU were examined in 4 groups according to birth weight, all hospitalized patients and patients diagnosed with HCAI were evaluated by demographic characteristics. Four years in general HCAI rate and density was found re spectively, 28 % and 15.8/1000 p atient days in NICU and PICU 7.4 % and 9.2/1000 patient days in PICU. The most frequently detected HCAI types was found ventilator - associated pneumonia (VAP ) 24.4 % , clinic sepsis 19 % and meningitis 12.7 % in NICU and VAP 28.3 % , catheter - associated ur inary tract infections (CAUTI) 15.8 % and catheter - associated bloodstream infection (CABSI) 12.2 % in PICU. Most frequently isolated microorganisms in HCAIs with cul ture positivity was found MRSE 20.9 % , Stenotrophomonas spp 12.2 % and MRSA 11.3 % in NICU and Candida albicans 16.6 % , non - albicans candida and Acinetobacter spp 14.4 % and ESBL(+) Klebsiella spp 10 % in PICU. Overall mortality and mortality rates seen in HCAI was found respectively 18.5 % and 19.9 % in NICU and 33.7 % and 15.1 % in PICU. The relationship between HCAI and mortality evaluated by multivariate analysis; presence of low apgar, intubation, angiography and peritoneal dialysis found statisticall significant in NICU and intubation and history of proven bacteremia found statistically significant in PICU.