Kürek sporuna yeni başlayanlarda slide board egzersizlerinin bacak kuvveti ve aerobik dayanıklılığa etkisinin incelenmesi
Examination the effect of the slide board exercises on leg strength and aerobic sustainability in new oarsman
- Tez No: 389761
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENŞURE AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: MaxVO2, Kürek, Slide Board, MaxVO2, Rowing, Slide Board
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kürek Sporuna Yeni Başlayanlarda Slide Board Egzersizlerinin Bacak Kuvveti Ve Aerobik Dayanıklılığa Etkisinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, kürek sporuna yeni başlayan kürek sporcularında slide board çalışmasının aerobik kapasite ve kuvvet gelişimine etkisinin incelenmesidir. Çalışmamıza Galatasaray Kulübü?nde kürek sporuna yeni başlayan yaş ortalamaları 14.94±,966 boy ortalamaları 180.35±3,952 ve ağırlık ortalamaları 70.24±6,942 olan yıldız erkekler katogorisinde 18 kürek sporcusu denek olarak alınmıştır. Çalışma grubuna 12 haftalık hazırlık antrenmanlarında I. grup (SBG,n=9), slide board çalışması yaparken , II.gruba klasik hazırlık antrenmanları (KHG,n=9) yaptırılmıştır. Hazırlık antrenmanının başlangıcında ve bitiminde bacak kuvvetlerinin ölçümünde biodeks ve MaxVO2 ölçümünde kürek ergometresinde kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak olarak analizlerinde tanımlayıcı istatistik olarak satndart sapma (SS) ve aritmetik ortalama (AO) ,iki grubun ön test ve son test karşılaştırılmasında wilcoxon testi ile iki grup arasındaki farkın belirlenmesine Mann Whitney U testi yapılmıştır. Araştırmaya katılan I. Grubun ön tetst-son test maxvo2 tanımlayıcı istatistik ve wilcoxon test sonuçlarına göre I. (SBG) grup ön test- son tests sonuçlarında anlamlı fark bulunmuştur (P0,05). Bu da bize slide board çalışmasının hazırlık döneminde sporculara olumlu etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Examination the Effect of the Slide Board Exercises on Leg Strength and Aerobic Sustainability in new oarsman The purpose of this study is to examine the effects of the slide board training on aerobic capacity and strength development with new oarsman. Junior 18 Galatasaray rowers who start rowing newly attended to our study. Their age average is 14.94±0,966, height average is 180.35±3,952 and weight average is 70.24±6,942. While the first group was doing the slide board exercises(SBG,n=9), the second group did the classic training(KHG,n=9) during the 12 week preparation trainings. In the beginning and ending of the preparation training, the leg strength is measured with biodeks and the MaxVO2 is measured with rowing ergometer. For the definitive statistic, standard deviation (SS) and arithmetic mean(AO) are used for the analysis of the obtained values. Test of Wilcoxon used for compression of the pre and post measurements of both group also test of Mann Whitney U performed for determination the differences of the groups. With respect to definitive MaxVO2 statistics and results of the Wilcoxon test, significant differences are obtained (P0,05). As a result, we obtain that slide board exercise has a positive effect for the athletes who is on a preparationperiod.