Bilgi ataleti ve örgütsel öğrenmenin girişimci davranış üzerine olan etkisi: Osmaniye ili organize sanayi bölgesi uygulaması
The impact of knowledge inertia and organizational learning on entrepreneurial behavior: An application of Osmaniye Organized Industrial area
- Tez No: 389779
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Ataleti, Girişimcilik, Girişimci Davranış, Örgütsel Öğrenme, Entrepreneurship, Entrepreneurial Behavior, Knowledge, Knowledge Inertia, Organizational Learning
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Atalet kavramının insan davranışlarına uyarlanması, yöneticilerin problem çözme ve karar verme noktasında sıklıkla rutin ve sabit bir metoda başvurmaları ve bunun sonucunda ise rakipleri tarafından kolaylıkla öngörülebilen stratejiler geliştirmelerini açıklamaktadır. Bu durum, günümüz hızla değişen rekabetçi şartlarına uyum sağlamak zorunda olan örgütlerin dinamik çevresel beklentilere cevap verme etkinliğini olumsuz yönde etkiler ve ayakta kalabilmek için sürekli değişen çevreye uyum sağlayıcı stratejiler ve yapılar için gerekli olan yenilikçi iklimin oluşumunda da engelleyici rol oynar. Örgütlerin ve yöneticilerin atalet olgusuna yenilmemek için kullanabilecekleri en etkili yöntem bilgidir. Bilgi öğrenme yolu ile kazanılır. Öğrenme, bilgi ve tecrübe sonucu bireylerin zihinsel ve davranışsal yönde değişimi olarak tanımlanmaktadır. Örgütsel öğrenme ise bireylerde bulunan bilginin iş grupları ve takımlar aracılığı ile nihai olarak örgüt geneline nüfuz etmesidir. Atalet halinden kurtulan ve değişime karşı direnç göstermeyen bireyler ve yöneticiler girişimci davranarak dış çevredeki olaylara karşı hesaplanabilen rasyonel riskler alırlar ve fırsatlardan azami ölçüde yararlanırlar. Çevresel fırsatlardan girişimci ve yenilikçi davranış gösteren bireyler aracılığı ile yararlanan örgütler, yenilik kapasitelerini arttırır ve örgütsel kırılganlıklarını azaltırlar. Bu doğrultuda tasarlan bilgi ataleti ve örgütsel öğrenmenin girişimci davranış üzerine olan etkisi başlıklı çalışmada, imalat sektörü yöneticilerinin adı geçen kavramlar ile ilgili tutumlarının, anket yöntemi kullanılarak ölçülmesi ve kavramlar arasındaki ilişkilerin yapısının ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında inceleme yapılan mevcut durum, çeşitli boyutları ile tespit edilmiş ve gerekli çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Applying the concept of inertia to individual behaviors explains that; both individuals and managers have a tendency to reuse their past knowledge and experience frequently while making decisions and solving problems in order to avoid risks and saving time. As a result of that, competitors and outsiders can easily predict the behaviors of managers and problem solving strategies of the enterprise in general. That is to say, inertia will jeopardize the reaction potential of the firm to environmental changes and diminishes its adaption to adjust its operations to dynamic market condition. Knowledge is the key to hinder the effects of inertia in organizations. Learning potential of the firm determines the level of acquiring and effectively using the organizational knowledge. Thus, besides knowledge, individual and organizational learning is another key component to invalidate the impact of inertia. Managers and decision makers who terminates the resistance to change and impair the impacts of knowledge inertia through organizational and individual learning then take the advantage of environmental opportunities and improve the firms' innovation capacity. Entrepreneurial behaviors - rational and manageable risk taking and maximizing the benefit from environmental opportunities - lead to diminish the organizational fragility and facilitate the adaption of firm to altering conditions rapidly. In this perspective, this study aims to investigate the impact of knowledge inertia and organizational behavior on entrepreneurial behaviors in Osmaniye Organized Industrial Area. The necessary data has been collected from manufacturing companies through questionnaire. According to findings of the study, current situation is depicted and inferences are made.