6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun muhasebe ve muhasebe denetimine getirdiği yeniliklerin 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Inspecting the innovations brought by Law Number 6102 on Turkish Commercial to accounting and auditing of accounts comraring with the Law Number 6762 on Turkish Commercial
- Tez No: 389778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, Ticaret Kanunu, Muhasebe, Denetim, Law Number 6762 on Turkish Commercial, Law Number 6102 on Turkish Commercial, Commercial Code, Accounting, Auditing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 13/01/2011 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş, yürürlüğe girmesine yaklaşık bir hafta kala önemli birçok maddesi değiştirilmiş ve bundan bir süre sonra değiştirilen ve kaldırılan maddeleri ile yürürlüğe girmiştir. Ticari hayatımıza devrim niteliğinde düzenlemeler getiren kanun, muhasebe alanına da birçok yenilik kazandırmıştır. Kazandırdığı yeniliklerin 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ile karşılaştırmalı olarak tek bir kaynakta yer almasının faydalı olacağı düşünülerek böyle bir çalışmanın yapılması uygun görülmüştür. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanmasına etki eden etmenler, kanunla kaldırılan işletme hesabı defteri, önceki ticari defterlere ek olarak getirilen Pay defteri, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri ile teknolojik imkanlarla sağlanabilen elektronik defter tutma ve elektronik ortamda toplantıların yapılması gibi yenilikler bu çalışmada detaylı olarak anlatılmıştır. 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yer almayan ama yeni düzenleme ile yürürlüğe giren şirketlerin birleşmesi, bölünmesi ve tür değiştirmesine ilişkin getirilen yenilikler de karşılaştırmalı olarak anlatılmıştır. Ayrıca yeni düzenleme ile; bağımsız denetçilerin kimler olabileceği, denetçilik mesleğinin kazandığı prestij, bağımsız denetimin hangi sermaye şirketlerini kapsadığı, denetim türlerinin neler olduğu, bağımsız denetim ve özel denetim, işlem denetçiliğinin ilk düzenlemede yer alıp da uygulamaya geçemeden yürürlükten kaldırılması gibi düzenlemeler detaylı olarak araştırılmıştır. Elektronik ortamda defter tutulmasıyla birlikte ticari defterlerin yıpranması, arşivlenmesi gibi her türlü risk ortadan kalkmış olup, denetim faaliyetlerini kolaylaştırarak kayıtların daha uzun süre ve güvenli bir ortamda saklanmasına imkan tanınmıştır. Elektronik ortamda toplantı yapılabilmesiyle yeni çağımızın en önemli sorunu olan zaman sıkıntısı en aza indirilerek hızlı karar alma ve alınan kararları uygulama imkânı getirilmiştir. Birleşmek isteyen şirketlerin aynı türden olma koşulunun aranmamasıyla beraber eskiye oranla daha çok şirketin birleşmesine imkan tanınmış ve bunun sonucunda daha güçlü sermaye birikimleri sağlanmıştır. Bunlarla beraber bağımsız denetime tabi olan şirketlerin nitelikleri net olarak belirlenmiş, prestij kazanan denetçilik mesleğinin görev alanları genişletilmiş ve yükümlülükleri artırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Law Number 6102 on Turkish Commercial, whose many important sections had been changed a week before it came to force and which was accepted at the general meeting of The Turkish Grand National Assembly on the 13th of January, 2011, came to force after a while with its all sections which were changed or abolished. The law which has brought revolutionary regulations to our trade system, has also brought innovations to our account ting system. We thought that it would be useful to keep the results of comparing the innovations brought by the law with the Law Number 6762 on Turkish Commercial in one source. The factors that affected the preparation of the Law Number 6102, trading account book abolished by the law, stock register book brought as additional to the former trade books, innovations like general meeting book and negotiation book with keeping e- book and holding meetings in electronic areas were explained in detail in this study. The innovations which were not available in the Law Number 6762 on Turkish Commercial like unification, disunion and transformation of the companies were explained comparatively. Additionally, with the new regulation, the following topics were investigated in detail: - Who can be independent auditor? - The prestigious gained by auditing as a job. - Which companies are included in the independent auditing? - What are the kinds of auditing? - Independent auditing and private auditing. - The abolition of transaction auditing before its coming to force. Keeping e-books has abolished the risks of filing and wearing of the books. Also, it has made auditing activities easier and has given the chance of keeping the records in a secure environment for a longer time. Holding meetings in electronically areas minimized problems caused by time and made it possible to make decisions faster and implement them. Abolishing the criteria of being the same kind of companies while unification, made unification easier and more companies unified to be stronger. Additionally, the features of the companies under the auditing of independent auditors have become clear; the working field of the job of auditing, gained prestigious, has widened and its responsibilities have risen.