Türkiye'de e-ticaret siteleri ve modellerinin tedarikçi sevk ile depodan sevk arasında karşılaştırma ve geleceğe yönelik yorumlar
E-commerce compineies in Turkey, comprison of drop shipping and shipping from supplier, forward looking information
  1. Tez No: 389799
  2. Yazar: OKTAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HALEFŞAN SÜMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Internet, E-commerce, Online Sales, E-Market, B2B, C2C, B2C, Shipping in Stock, Drop shipping
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezin amacı günden güne artış sağlayan elektronik ticaret ve lojistik maliyetlerini karşılaştırmaktır. Dünyada 2 farklı model olan e-ticarette tedarikçiden, stok tutmadan sevk ile E-ticarette stok alıp depodan sevk arasında maliyet karşılaştırmasıdır. Teknolojinin hızlı ilerlemesi ve internet penetrasyon oranının son yıllarda hızlı şekilde artış göstermesi online perakende sektörü ve internet alışverişinin gelişimini de olumlu yönde etkilemiştir. Ürün araştırmasından, sipariş, ödeme ve teslimata kadar tüm süreç artık internet üzerinden yapılabilmektedir. Zaman ve mekân sınırı olmayan internet alanında müşteriler küresel pazara ulaşabilmekte ve dünyanın her yerinden alışveriş ve ticari faaliyetler yürütebilmektedirler. Çalışmada, e-ticaret'in temel unsurları anlatılmış ve e-ticaret türleri hakkında bilgiler verilmiştir. İlerleyen bölümlerde e-ticaretin dünyadaki ve Türkiye'deki durumları incelenmiştir. Son bölümde e-ticaretin perakende sektörü kargoculuk ve kobiler ile etkileşimi üzerinde yapılan çalışmalara değinilmiştir.Bu tezin misyonu firmaların karlılık, kargo, fire ve müşteri hizmet kalitesi ölçümlemesi ile gelecekte hangi modele yatırım yapılması gerektiği hakkında yol göstermektir. Gelecekte Kobilerin hangi şekilde e-ticaret ile tanışmasının daha avantajlı olacağını aramaktadır. Bu misyonu yerine getirmek adına 83 örgenci ve 54 e-ticaret personeli ile anketler yapılmıştır. Ayrıca 2 farklı modeli aynı şirket bünyesinde yer veren GOLD Teknoloji merkezleri ( Gold Grup ) Hizlial.com ile depodan sevk Sanalpazar.com üzerinde tedarikçiden sevk çalışılmakta olup Hızlıal.com Depo lojistik Müdür ve Sanalpazar.com Pazarlama müdürü ile sözlü mülakat ve soru cevaplar yapılmıştır. Tez içeriği olarak Yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan grafikler ile konu sağlamlaştırılmıştır. Çalışmada kategori sistemi kullanılmış olup, her kategoriye ait sayılar değişiklik gösteren alt başlıklar ve modüller bulunmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda kobilerin e-ticarete geçişi ile birlikte tedarikçiden sevk sistemlerin karlılık zaman ve maliyet anlamında çıkan bulgular ile depodan sevk firmaların önüne geçeceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of increasing electronic commerce and logistics costs day by day, the question of“Which logistic model should be used for our company?”is became preferential for decision makers. The intension of this thesis is; the comparison between drop shipping (without holding any stock in warehouse) and shipping from the warehouse. The rapid progress in technology and internet penetration rate in recent years have affected positively on online retail sector and the development of shopping on the internet. Whole processes such as product searchs, ordering, payment ve deliveries can be made now through the internet. Customers reach the global market because of unlimited time and place in the internet. Customers also are making almost every commercial activity (included shopping) via Internet. Managing all these commercial activities has never been so fast and cheap like now. This study provides information about basic elements and types of the e-commerce. Situation of the e-commerce in the world and Turkey were examined also in the following sections. About the studies on interaction between shipping companies and SMEs were mentioned in the last section. The mission of this thesis is; measurement of the company's profitability, cost losses and customer service quality provides guidance about which model to invest in the future. And also revealing which e-commerce modeling (With and without holding stock) will prefer to use in the future. For being successful in this mission, I surveyed with 83 students and 54 e-commerce stuff. Gold Teknoloji Marketleri A.Ş. which is the most famous company in IT industry has 2 e-commerce companies which Hizlial.com and Sanalpazar.com. During this period I surveyed with Logistic Manager of Hizlial.com and Marketing Manager of Sanalpazar.com. The thesis has given point to an argument with graphics and articles from domestic and international sources. As a result of researches have showed that; SMEs who prefer drop shipping system is more advantageous than the SME's who prefer holding stock in warehouse, in the frame of profitability and general costs included logistic.