Çek yapısalcılığı üzerinde bir inceleme
The research on Czech structuralism
- Tez No: 389840
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yapısalcılık, Çek Yapısalcılığı, edebi eleştiri teorileri, dilbilim, Czech Structuralism structuralism, theories of literary criticism, linguistics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Çek Yapısalcılığı, Çek Yapısalcılığının tarihi, üyeleri ve ortaya konulan düşünceler ve kavramlar üzerinde durulmuştur. Söz konusu kavramlar incelenerek bu kavramların ne oldukları değerlendirilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde, Çek Yapısalcılığının estetik ve felsefi kaynakları tartışılmıştır. Söz konusu kaynaklar ile Çek Yapısalcılarının ortaya koydukları kavramlar arasındaki bağlantılar incelenmiştir. İkinci bölümde ise, Çek Yapısalcıları ele alınmıştır. Çek Yapısalcılığı ekolü pek çok üyeden oluşmaktadır. Tek tek bütün üyelerin kapsama sığmayacağı için topluluğun kurucu üyeleri baz alınarak bu üyelerin hayatları, çalışmaları ve düşünceleri üzerinde durulmuştur. Tezimizin üçüncü bölümünde ise Çek Yapısalcılığının temel ilkeleri ve kavramları açıklanmıştır. Birinci bölüm ile ilişki kurularak ortaya çıkarılan düşünceler irdelenmiştir. Bu düşüncelerin temel prensiplerinin ne şekilde ortaya konduğu üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın sözlük bölümünde ise, tezimizde yer veremediğimiz ancak Çek Yapısalcıları tarafından ortaya konan kavramların açıklaması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work, belonging to ideas and terms of Czech structuralism, also the members, and history of Czech structuralism. The ideas and terms has been said has evalauted what they are. In the first part of our study, the Czech aesthetic and philosophical sources of structuralism has been discussed. The sources and the ideas which set forth by Czech Structuralist, has linked to each other. . In the second part, the Czech Structuralists are discussed. Prague Linguistics Cercle consists of many members. Because of this, we prefered to study on founding members. And then, this part has based on these members' biography and their works. At the third chapter about, Czech Structuralism's basic principles and terms and what they are. This conceptions has been linked to aesthetical and philosophical sources. At the dictionary part, we have tried to explain other terms and conceptions which we could not state in whole thesis.