Bolvadin ilçesinde ve köylerinde Arap harfli mezar taşları
Tombstones with Arabic letters in Bolvadin and its villages
  1. Tez No: 389841
  2. Yazar: HATİCE COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ZİYA TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezar taşı, Bolvadin, fotoğraflama, kataloglama, araştırma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Afyonkarahisar'a bağlı Bolvadin ilçesi ve çevresinde yer alan köylerin mezarlığında bulunan Arap harfli mezar taşları konu olarak seçilmiştir. Amaç; Arap harfleri ile yazılmış olan mezar taşlarının Bolvadin bölgesindeki uzantısını incelemek, gün geçtikçe harap olan bu mezar taşlarını katalog halinde belgelemek ve diğer örneklerle olan bağını belirleyerek, Anadolu içerisindeki tarihi açıdan önemini ortaya koymaktır. Konu belirlendikten sonra mezar taşları incelemesi yapılmıştır. Konuyla alakalı mezar taşları fotoğraflanmıştır ve kataloglaştırılmıştır. Sonrada okuması gerçekleşmiştir. Bolvadin yöresinde yer alan 99 mezar taşı incelenmiştir. Bunların hepsi kazıma-oyma tekniğiyle yapılmıştır. Bunlardan 69'u Bolvadin Eski Mezarlıkta, 5'i Dişli'de, 2'si Kemerkaya'da, 8'i Özburun'da, diğerleri de incelemiş olduğumuz türbelerden alınmadır. Bu mezar taşlarında ağırlıklı olarak taş malzeme kullanılmıştır, fakat mermer de yaygın bir biçimde yer almaktadır. Mezarların çoğunda fesli başlık mevcuttur. Mezar taşlarının hepsinde kitabe bulunmaktadır. Sadece 1 mezar taşında bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalar sonucu; bu unutulmuş tarihi eserlerin aslında çokta önemli olduğunu gösterir. Çünkü mezar taşları geçmişten günümüze birçok şeyi taşıyabilen malzemelerdir. Yapılan araştırmalarda mezar taşlarının sadece ölen meftunun kimliği değil aynı zamanda mesleği, dini, sosyal statüsünün de bu güne taşınmasını sağlamışlardır. Fakat bu yapılar önemsenmemiş ve yok olmaya yüz tutmuşlardır. Her geçen gün tahrip olmaktadırlar. Sanat ve sosyal açıdan önemli veriler ortaya koyan mezar taşlarının korunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Yoksa ecdadımızın mezar taşlarını gelecekte sadece müzelerde olduğu kadar görebileceğiz.
Özet (Çeviri)
We studied on the grave stones in the cemeteries of the villages in Bolvadin and its surroundings which is a town in Afyonkarahisar. Our purpose is to study the grave stones which belong to Arabian Period in Bolvadin district, to categorize those grave stones which are being ruined day by day, and to present its importance in terms of the history of Anatolia by stating the relationship with the other samples. After determining the topic we studied on the grave stones. We photographed the grave stones which is pertinent to our topic and then categorized them. Finally we read them. We examined 99 grave stones in Bolvadin district. All of them are made from engraving-carving technique. 69 of them are in Bolvadin Old Cemetery, 5 of them are in Dişli, 2 of them are in Kemerkaya, 8 of them are in Özburun and the rest of them is photographed in the tombs we examined. Generally stone is used in those grave stones, but marble is also used. Most of the graves have fez epitaph. All of the grave stones have tablets. Only one of them doesn't have any. According to our studies we feel that those forgotten historical artifacts actually have great importance because the gravestones are the materials that carries lots of things from past to present. The researches we made showed that they played great role to carry not only the identity of the dead people but also their profession, religion and social statues to present. However those monuments aren't cared and they faced being annihilated. They are being ruined day by day. We should take some precautions to protect those grave stones which inform us about the art and social life in the past. Otherwise we can just visit them in the museums. Key words : Gravestone, Bolvadin, photograph, catalogue, search.