Türk müziği ses icrasındaki süslemeler
Ornaments in Turkish music vocal performance
- Tez No: 952567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİT HALİM GENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Voice Performance in Turkish Music, Turkish Music İnterpretation, Ornaments, Voice Performers, Voice Training In the first chapter
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında Türk Müziği ses icralarında kullanılan süslemelere bir temel teşkil etmesi için genel itibarıyla ses icralarındaki süslemeler ile Türk dünyasındaki ses icralarında görülen süslemeler üzerinde durulmuştur. Daha sonra saray ve tekke müziğinin bir devamı olan sanat müziği alanında ses icrasında bulunan Münir Nurettin Selçuk, Sabite Tur Gülerman, Hafız Burhan, Sami Savni Özer, Ahmet Özhan gibi beş sanatçının ses kayıtları notaya alınıp analiz edilerek gerek adı geçen sanatçıların kendine has icralarına ait süslemeler gerekse burada örneklem alınan kayıtların gereği olarak şarkı, gazel ve ilahi formlarında gözlenen süslemeler tespit edilip incelenmiştir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında nitel araştırma yöntemlerinden kaynak ve arşiv tarama, notalama ve müzikal analiz yöntemleri kullanılmıştır. Birinci bölümde ses kavramına genel perspektiften bakılarak bir giriş yapılmış olup İslam ve Osmanlı kültüründe ses ve ses icracılığına değinilmiştir. İkinci bölümde ses icracılığı alanında yapılan bilimsel çalışmalara yer verilmiş, ses eğitiminin önemi üzerinde durulmuş, Türk dünyasında görülen ses icralarındaki süslemelere dikkat çekilmiş, klasik Türk müziği ses icrâcılığının önemine ve ses icrâcılarına verilen değer konusuna temas edilmiş ve son olarak ülkemizde ses icracılığı ve eğitimi alanında yapılan kurumsal-resmi çalışmalar ile Türk müziği ses icrasında kullanılan süslemeler konusu değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde yöntem başlığı detaylandırılmış; araştırmanın modeli, evren ve örneklem, veri toplama teknikleri ve verilerin analizi aşamalarının içerikleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde bulgular başlığı üzerinde durulmuş; örneklem olarak alınan beş sanatçının sanat hayatına ilişkin bilgiler verilmiş ve ardından ses kayıtları notaya alınarak makam, usul, güfte, form, icra ve yorum gibi unsurlar dikkate alınarak müzikal analizler yapılmıştır. Tez çalışmasının sonuç bölümünde ise çalışma sürecinde elde edilen verilerin ve bulgular üzerinden yapılan çıkarımlar irdelenmiş ve çalışmada örneklem olarak alınan beş sanatçının ses icrası analizleri ışığında Türk müziği ses icrasında görülen süslemelerin özgünlüğü vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis study, in order to provide a basis for the ornaments used in Turkish Music vocal performances, the ornaments in vocal performances in general and the ornaments seen in vocal performances in the Turkish world are emphasised. Then, the sound recordings of five artists such as Münir Nurettin Selçuk, Sabite Tur Gülerman, Hafız Burhan, Hafız Burhan, Sami Savni Özer, Ahmet Özhan, who performed in the field of Turkish art music, which is a continuation of palace and tekke music, were notated and analysed, and both the ornaments belonging to the unique performances of the aforementioned artists and the ornaments observed in song, ghazal and hymn forms as required by the recordings sampled here were identified and examined. In this master's thesis study, the qualitative research methods of source and archive search, notation and analysis were used.