Kozmik müonların deniz seviyesindeki akısının düşeyle olan açıya bağımlılığının kozmik ışın dedektörüyle incelenmesi
Investigation of cosmic muon flux' angular dependence with respect to the vertical at sea level by the cosmic muon detector
  1. Tez No: 389985
  2. Yazar: ERSİN YAHŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEKTAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Müon, Kozmik Işın Dedektörü, Açıya Bağımlılık, Muon, Cosmic Ray Detector, Angular Dependence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Kozmik ışınlar dış uzaydan gelip Dünya atmosferine giren yüksek enerjili parçacıklardır. Bu parçacıkların atmosfer atomlarıyla etkileşimi sonucunda bir çok yeni parçacık oluşur. Kozmik müonlar bu parçacıkların arasında yer alır ve madde ile az etkileşmelerinin yanısıra rölativistik hızlarla hareket etmelerinden dolayı deniz seviyesinde en yüksek yoğunluklu yüklü parçacıklardır.Bu çalışmada Ulusal Lawrence Berkeley Laboratuvarı'nda tasarlanıp, Sakarya Üniversitesi Fizik Bölümü'nde inşa edilen kozmik ışın dedektöründen yararlanılarak, kozmik müonların deniz seviyesindeki akısının düşeyle olan açıya bağımlılığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cosmic rays are high energy particles entering the Earth's atmosphere from the outer space. As a consequence of interaction of these particles with the atoms in the atmosphere many new particles are produced, among which are muons. Muons are the most numerous charged particles at sea level since they weakly interact with matter and they experience relativistic time dilation due to their high speeds.In this study, the cosmic muon flux angular dependence, with respect to the vertical, at sea level, is investigated using the cosmic ray detector, designed at the Lawrence Berkeley National Laboratory and built at Sakarya University, Department of Physics.