Muography as a new imaging technique
Yenı bir görüntüleme teknıgi olarak müografı
- Tez No: 572061
- Danışmanlar: PROF. DR. GABER FAISEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kozmik I¸snliar, Görünütleme Teknikleri, Uygulamalar. 2019, 69 sayfa, Cosmic rays muons, Imaging techniques, Applications 2019, 69 pages
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Müografi; atmosfer ile kozmik ı¸sınlarin etkile¸simleri sonucu olu¸san atmosferik müonların so˘gurulmasina veya saçılmasına dayanan bir görüntüleme tekni˘gidir. Müonlar deniz seviyesinde bol miktarda bulunmaktadır ve dolayısıyla görüntüleme için do˘gal bir kaynak sa˘glar. Müografi do˘gal veya yapay malzemelerin içyapılarını çalı¸smak için kullanılmaktadır. Örne˘gin nükleer atıkların incelenmesinde, ülke güvenli˘ginde ve volkanik püskürmeler gibi do˘gal tehlikelerin görüntülenmesinde yardımcı bir araçtır. Bu tezin amacı bu görüntüleme tekni˘gine giri¸s yapmaktır. Teze, bu tekni˘gin temelinde yatan fiziksel ilkelerin tanıtılmasıyla ba¸slamaktayız. Öncelikle kozmik ı¸sınların ke¸sfinin tarihi, bu ı¸sınların bile¸senleri ve Dünya atmosferiyle etkile¸simlerinin kısa bir anlatımı yapılmaktadır. Daha sonra ise müon akısı, momentum ba˘glılı˘gı ve detektörler ile alakalı konuları tartı¸smaktayız. Saçılma yo˘gunlu˘gu malzemelerin birbirinden ayırt edilebilmesinde kullanılabilıecek karakteristik bir özelliktir. Çünkü, Z atom numarası olmak üzere, küçük, orta ve büyük Z sayısına sahip malzemeler farklı saçılma yo˘gunlukları gösterirler. Müonlar bir malzemenin içinden geçti˘ginde saçılma açılarının da˘gılımı yakla¸sık olarak Gauss da˘gılımı ¸seklindedir. Bu da˘gılımın standart sapması malzemenin radyasyon uzunlu˘gu veya Moliere saçılma kuramının bir yakla¸sımı kullanılarak hesaplanabilir. Saçılma yo˘gunlu˘gu da˘gılımın standart sapmasına ba˘glı oldu˘gundan, bu iki durumu göz önünde bulundurarak küçük, orta ve büyük atom numaralı 20 elementin saçılma yo˘gunlu˘gu için hesap yapılmı¸stır. Çalı¸smada bu 20 element için 1, 3, 4 ve 10 GeV momentum de˘gerlerinde hesaplanan saçılma yo˘gunlukları saçılma olayının momentuma ba˘glılı˘gını ara¸stırmak üzere verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Muography is an imaging technique based on the absorption or scattering of atmospheric muons produced from cosmic-ray interactions in the atmosphere. These muons are abundant at sea level and thus provide a natural source for imaging. Muography has been used to study the interior of natural or artificial structures. It allows to do investigations that help, for instances, to make a surveys on nuclear wastes, homeland security, and monitoring of natural hazard such as volcanic eruptions. The aim of this thesis is to provide an introduction to this imaging technique. We start from the physical principles at the basis of the methods. Firstly, we review the history of the discovery of the cosmic rays, their constituents and their interaction with the atmosphere of the earth. This interaction is the source of the muons that reach earth surface and thus can be used in the muography. Then, we discuss other relevant issues to muography such as the muon flux, the momentum dependency and detectors. Scattering density is a characteristic of matter that can be used to discriminate between different materials. This can be understood as low, medium and high Z, where Z is the atomic number, materials have different values of the scattering density. When muons pass through material they produce aggregate of scattering angles with an approximately Gaussian distribution. The standard deviation of the distribution can be calculated using the radiation length of the substance or using an approximation of Moliere scattering theory. Since scattering density depends on the standard deviation of the distribution, we therefore provide our results, corresponding to these two cases, for the scattering densities of 20 elements ranging from low, medium and high Z number. For these 20 elements, we calculated their scattering densities at different four values of the momentum of the muons, namely at momenta 1, 3, 4 and 10 GeV to show the dependency on the momentum.