Neodymium yttrium-aluminum garnet lazer arka kapsülotomi sonrası, göz içi basıncı, merkezi maküla kalınlığı ve santral kornea kalınlığının postoperatif erken dönem değişiklikleri ve uygulanan toplam enerji ile ilişkileri
The early postoperative changes of intraocular pressure, central macular thickness and central corneal thickness after neodymium yttrium-aluminum garnet laser capsulotomy and their relations with applied total energy
  1. Tez No: 389999
  2. Yazar: GÖNÜL ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSOY ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Arka Kapsül opasifikasyonu, Göz içi basıncı, Kapsülotomi, Merkezi maküla kalınlığı, Nd:YAG lazer, posterior capsule opasification, intraocular pressure, capsulotomy, central macular thickness, Nd: YAG laser
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Komplikasyonsuz katarakt cerrahisi sonrası gelişen AKO nedeni ile Nd:YAG lazer kapsülotomi uygulanan hastalarda, erken dönem GİB, SKK ve MMK değişikliklerini ve bu değişikliklerin işlem esnasında uygulanan toplam lazer enerjisi ile ilişkilerini karşılaştırmayı amaçladık.GEREÇ VE YÖNTEM: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmamıza, 39 hastanın 50 gözü dahil edildi. Tropikamid %1 damla ile dilatasyonu sağlanan hastalara operasyondan 30 dakika önce bir damla %0,5 Aproklonidin HCl damlatıldı. İşlemden 30 dakika önce ve işlemden 30 dakika, 1 saat, 2 saat, 3 saat, 1 gün sonra GİB, SKK ölçümleri ile işlemden önce ve 1 gün sonra MMK değerlendirildi.BULGULAR: Nd-YAG lazer kapsülotomi sonrası GİB değişimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. GİB değişimi ile işlem esnasında uygulanan toplam lazer enerji miktarı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi. Nd:YAG lazer kapsülotomi sonrası, MMK'da istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu ve bu artışın işlem esnasında uygulanan toplam lazer enerji miktarı ile ilişkisinin anlamlı olduğu tespit edildi. Nd:YAG lazer kapsülotomi sonrası, SKK'da işlem sonrası 1. güne kadar anlamlı bir artış olduğu, ancak SKK'daki bu artışın, işlem esnasında uygulanan toplam lazer enerji miktarı ile anlamlı ilişkisi olmadığı tespit edildi. Olgularımızın hiç birinde KMÖ, retina dekolmanı gibi komplikasyonlara rastlanmadı.SONUÇ: Nd:YAG lazer kapsülotomi, AKO tedavisinde etkin ve güvenilir bir yöntemdir. Profilaktik antiglokomatöz kullanımı ve uygulanan toplam lazer gücünün mümkün olduğunca düşük tutulması ile oluşabilecek komplikasyonların engellenebileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
İNTRODUCTİON AND OBJECTİVE: To evaluate early İOP, CCT, CMT changes and their relationship with aplied total laser energy in patients undergoing Nd: YAG laser capsülotomy who has devoloped PCO after uncomplicated cataract surgery.MATHERİALS AND METHODS: İn this retrospective study 50 eyes of 39 patients were included. Pupil dilatation was provided with 1% tropicamide drops. A drop of 0.5% aproclonidine was instelled 30 minute before the process. Preoperative and postoperative 30 minute, 1 hour, 2hours, 3hours, 1 day İOP, CCT measurements were evaluated and also CMT were evaluated preoperative and postoperative 1 day.RESULT: İOP changes after Nd: YAG laser capsülotomy was not statistically significant. The relatioship between İOP changes after Nd: YAG laser capsulotomy and the total amount of laser energy was not statistically significant. There was statistically significant increase in CMT after Nd: YAG laser capsulotomy and there was a relationship between increase of CMT and the total amount of laser energy applied during the process. There were a significant increase of CCT up to postoperative first day but there were no significant correlation between increase of CCT and the total amount of laser energy. Complications such as CME and retinal detachment was observed none of cases.CONCLUSION : Nd: YAG laser capsulotomy is confidential and effective method fort he treatment of PCO. Prophylactic use of antiglaucoma agents and keeping total laser power as low as possible prevents possible complications.