Kapsül ve/veya zonül yetmezlikli olguların cerrahi tedavisinde tek parça katlanabilir arka kamara göz içi lenslerin irise sütürlü olarak kullanılması
Using one piece foldable posterior chamber intra ocular lenses with iris sutured in the surgical management of cases with capsular and/or zonular insufficiency
- Tez No: 389998
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSOY ALAGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: GİL implantasyonu, irise sütürlü GİL, kapsül yetmezliği, katlanabilir arka kamara GİL, zonül yetmezliği, Capsular failure, foldable posterior chamber IOL, IOL implantation, IOL with iris sutured, zonular failure
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kapsül/zonül yetmezliğinde, standart katlanabilir arka kamara göz içi lenslerin (GİL) irise sütürlü implantasyonunun avantajları, dezavantajları, cerrahi teknik detayları, postoperatif dönemdeki anatomik ve fonksiyonel başarısı araştırıldı.GEREÇ VE YÖNTEM: Retrospektif olarak yapılan çalışmamıza, 30 hastanın 30 gözü alındı. Kliniğimizde kapsül ve/veya zonül yetmezlikli olgularda yeni bir GİL implantasyon yöntemi olarak uyguladığımız, iris sütürlü GİL (İSGİL) implantasyon yönteminin cerrahi teknik detayları irdelendi. Olgular 2,8 mm'lik kesiden primer İSGİL implantasyon grubu (Grup 1), 6 mm'lik kesiden primer İSGİL implantasyon grubu (Grup 2), sekonder İSGİL implantasyon grubu (Grup 3) ve GİL stabilizasyon grubu (Grup 4) olmak üzere 4 gruba ayrılarak incelendi. Olguların tümünde preoperatif ve postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EDGK), göz içi basıncı (GİB), merkezi korneal kalınlık (MKK) ve postoperatif GİL-endotel arası mesafe ölçümleri yapıldı. Postoperatif gelişen komplikasyonlar araştırıldı.BULGULAR: Postoperatif dönemde, Grup 1'de 2 olguda kistoid maküler ödem (KMÖ), 1 olguda üveit, 1 olguda GİL desantralizasyonu; Grup 2'de 1 olguda KMÖ, 3 olguda GİL desantralizasyonu; Grup 3'de 2 olguda KMÖ, 1 olguda retina dekolmanı, 3 olguda GİL desantralizasyonu; Grup 4'de 1 olguda KMÖ, 1 olguda retina dekolmanı gelişimi saptandı. Hiçbir olguda iris destekli GİL implantasyonlarında görülen postoperatif kronik oküler enflamasyon görülmedi.SONUÇ: Kapsül/zonül yetmezliğinde, GİL implantasyon yöntemi seçiminde hastanın klinik özellikleri, eldeki mevcut ekipmanların durumu ve cerrahın tecrübesi önemlidir. Her GİL implantasyon yönteminin, kendine has avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Uyguladığımız bu yeni GİL implantasyon yönteminin, kapsül ve/veya zonül yetmezlikli olgularda, GİL implantasyon yöntemleri arasında alternatif bir yaklaşım olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Standart foldable posterior chamber intraocular lens (IOL) with iris sutured implantation was invastegated in the without adequate capsular and/or zonular support.MATERIALS AND METHODS: In this retrospective study 30 eyes of 30 patients were included. Surgical technique details of the iris sutured IOL (ISIOL) implantation methods that we applied a new IOL implantation methods in our clinic was investigated. Cases were divided 4 group that primary ISIOL implantation from 2,8 m incision group (Group 1), primary ISIOL implantation from 6 mm incision group, secondary ISIOL implantation group (Group 3), IOL stabilization group (Group 4). Preoperative and postoperative best corrected visual acuity, intraocular pressure, central corneal thickness and postoperative distance between IOL-endothelium were measured in all cases. Postoperative complications were investigated.RESULT: Cystoid macular edema (CME) in 2 cases, uveitis in 1 case, IOL decantralization in 1 case at group 1; CME in 1 case, IOL decantralization in 3 cases at group 2, CME in 2 cases, retinal detachment in 1 cases, IOL desantralization in 3 cases at group 3, CME in 1 case, retinal detachment in 1 case at group 4 were found at postoperative period. Postoperative chronic ocular enflamation was not found in any cases at the postoperative period.CONCLUSION : Clinically characteristics of patients, status of existing equipment and experience of the surgeon are important factors for selecting IOL implantation technique in capsular/zonular failure. All IOL implantation techniques have got spesific advantages and disadvantages. We think that a new IOL implantation technique that we applied is an alternative approach between the other IOL implantation technique in capsular and/or zonular failure.