Psödoeksfoliasyon sendromlu olgularda katarakt cerrahisi sonuçlarımız
Results of cataract surgery in patients with pseudoexfoliation
  1. Tez No: 390000
  2. Yazar: GÜLŞEN ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSOY ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Arka kapsül açılması, Katarakt cerrahisi, Psödoeksfoliasyon sendromu, Vitre kaybı, Zonül diyalizi, Cataract surgery, Pseudoexfoliation syndrome, Vitreus loss, Zonular dialysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma kliniğimizde yapılan psödoeksfoliasyonlu (PSE) olgularda katarakt cerrahisinin zorluklarını, komplikasyon dağılımını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde Mayıs 2010 ile Nisan 2012 arasında katarakt cerrahisi geçiren psödoeksfoliasyon sendromlu (PSES) 315 göz ve aynı tarihler arasında ameliyat olmuş hastalardan ardışık PSE'si olmayan 250 göz retrospektif olarak değerlendirildi. Kontrolleri eksik olan, glokom, üveit, geçirilmiş travma, vitrektomi öyküsü olan gözler çalışma kapsamı dışında bırakıldı. PSES'li 250 göz grup A, PSE' si olmayan ardışık 250 göz grup B olarak çalışma kapsamına alındı. Hastaların epidemiyolojik özellikleri, cerrahi öncesi göz içi basınçları (GİB) dilatasyonları incelendi. Grupların ameliyat sırasında, sonrasında gelişen komplikasyonları incelenip, karşılaştırıldı.BULGULAR: Grup A'nın yaş ortalaması 74,4 (54-92 ±7,7), grup B'nin yaş ortalaması 68,4 (40- 97 ±10,22) olarak bulundu. PSE grubunun yaş ortalaması anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,00). Grup A pupil dialtasyonu bakımından incelendiğinde 93 hastada (%37,2) iyi, 149 hastada (%59,6) orta, 8 hastada (%3,2) zayıf olarak değerlendirildi. Grup B dilatasyon bakımından incelendiğinde 174 hastada (%69,6) iyi, 66 hastada (%26,4) orta, 10 hastada (%4) zayıf olarak değerlendirildi. PSES'li olgularda dilatasyon yetersizliği anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.00). Grup A'da zonül zafiyeti 9 (%3,6), arka kapsül açılması (AKA) 23 (%9.2), vitre kaybı 17 (%6,8) olguda görüldü. Grup B' de zonül zafiyeti 3 (%1,2), AKA 4 (%1,6), vitre kaybı 2 (%0,8) olguda izlendi. PSES'li olgularda zonül zafiyeti, AKA ve vitre kaybı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0.04, p=0,00, p=0,00).SONUÇ: PSES katarakt cerrahisinde cerrahinin her evresini etkileyerek komplikasyon riskini artıran bir durumdur. Bu nedenle hastaların cerrahi öncesi muayenesi çok dikkatli yapılmalı PSE varlığı, kornea endotel durumu, pupilla dilatasyon durumu, zonül zafiyeti varlığı katraktın türü, sertliği, GİB'nin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON AND OBJECTİVE: This study was aimed to evaluate difficulties and complication distribution of cataract surgery in patients with PSES in our clinic.MATERIALS AND METHODS: We retrospectively reviewed 315 eye with pseudoexfoliation syndrome (PSES) who have undergoing cataract surgery between May 2010 and April 2012 and 250 consecutive eyes without pseudoexfoliation (PSE) who had undergone cataract surgery in same dates. The patients who had gloucoma, uveitis, previous trauma, vitrectomy history and missed controls were excluded. We included 250 eyes undergoing cataract surgery with PSES as group A and 250 eyes without PSE, undergoing cataract surgery as group B. Epidemiological characteristics of patients, preoperative pupil dilatation and intraocular pressure (IOP) of cases were evaluated. Intraoperative and postoperative complications were compared between groups.RESULTS: The mean age of group A was 74,4 (54-92 ±7,7), the mean age of group B was 68,4 (40- 97 ±10,22). The mean age of group A is significantly higher than group B (p0,00 t test). Group A is analyzed in terms of pupil dlatation 93 patients (37,2%) good, 149 patients (59,6%) moderate, 8 patients (3,2%) weak. Group B analyzed in terms of pupil dilatation 174 (69,6%) patients good, 66 (26,4%), patients moderate, 10 (4%) patients weak. Lack of pupil dilatation was significantly higher in patients with PSES (p=0,00 t test). Posterior capsule rupture (PCR) 23 (9,2%), vitreus loss 17 (6,8%), zonular weakness 9 (3,6%), cases were in group A. PCR 4 (1,6%), zonul weakness (1,2%), vitreus loss 2 (0,8%) in group B. PCR, Zonular weakness, vitreus loss is significantly higher than the control group (p=0,04, p=0,00, p=0,00 t test).CONCLUSION: PSES affects all stages of cataract surgery and associated with increased risk of complications. Consequently patients should be carefully examined before cataract surgery. The presence of PSE, corneal endothelial status, dilatation status, the presence of zonular weakness, type and hardness of cataract, IOP should be evaluated carefully.