Medial kompartman osteoartritinde yüksek tibial osteotomi ve unikondüler diz protezi sonuçları
- Tez No: 390011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ERKAN İNANMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Unikondüler diz protezi, yüksek tibial osteotomi, Diz Cemiyeti Skoru, Unicondylar knee arthroplasty, high tibial osteotomy, Knee Society Score
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada medial kompartman gonartrozunun tedavisinde, unikondiler diz protezi ve yüksek tibial osteotomi uygulamalarının hasta memnuniyeti üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2009 ve 2012 yılları arasında 33 hastanın opere edildiği tespit edildi. Bu hastalardan 4'ünün takip kartları ve radyografik verilerindeki yetersizlik, 5 tanesi 12 aydan az takip süresi nedeni ile çalışma dışı bırakıldı. UKDP uygulanan (Grup-1) 11 (2 erkek, 9 kadın) ve medial açık kama YTO uygulanan (Grup-2) 13 (3 erkek, 10 kadın) hasta çalışmaya dahil edildi. 2009 - 2012 tarihleri arasında ameliyat edilip en az 12 aylık takipleri tamamlanan 11 hastanın 13 dizine Faz 3 Oxford Unikompartmantal Diz Protezi uygulandı. UKDP uygulanan hastaların 9'u (%82) kadın, 2'si (%18) erkek idi. Hastaların ortalama yaşı 59,6 (52-70) idi. YTO uygulanan hastaların 3'ü (%23) erkek,10'u (%77) kadın idi. Ortalama yaşları 52,5(32 ? 62) idi. Hastalar Diz Cemiyeti Skorlaması (Knee Society scoring system-KSS), fleksiyon derecesi, İmplant sağkalımı (komponent gevşemesi, revizyon veya ikisinin birlikte olması) ve komplikasyonlar açısından değerlendirldi. İstatistiksel sonuçları SPSS 17.0 programı kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Her iki grubun yaş, cinsiyet ve vücut kitle endeks (BMI) verileri arasında anlamlı fark bulunamadı. Tüm hastalarımızda ameliyat öncesi döneme göre ameliyat sonrası dönemde diz ve fonksiyon skorlarında artma görüldü. Grup 1 deki iki hastamızda erken aseptik gevşeme nedeniyle ilk yıl içinde total diz protezi ile revize edilmiştir. Bu nedenlede fonksiyonel skor ortalaması Grup 1 de iyi, diz skoru mükemmel bulunmuş, Grup 2 de ise hem diz hem fonksiyonel skoru mükemmel bulunmuştur. Her iki gruptada hastaların fleksiyon ve ekstansiyon ortalamaları sağlıklı kişilere benzer bulunmuş olup, iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Unikondiler diz protezi ve yüksek tibial osteotomi, medial kompartman gonartrozunda tedavi edici etkileri kanıtlanmış cerrahi prosedürlerdir. Gerek literatürdeki karşılaştırmalı çalışmalarda, gerekte bizim çalışmamızda unikondiler diz protezinin ve yüksek tibial osteotominin sonuçları birbirine yakın bulunmuştur. Her iki yöntemde de ameliyat sonrasında ameliyat öncesine göre anlamlı oranda diz ve fonksiyonel skoru iyileştirdiği bulunmuştur. Gerek unikondiler diz protezi, gerek de yüksek tibial osteotomi uygun hasta seçimi, gelişmiş cerrahi teknik ve daha iyi protez tasarımı sayesinde, cerrahın tekniği uygulama başarısı da göz önüne alındığı zaman, ameliyat sonrası hasta memnuniyeti ve klinik başarı oranının çok yüksek olabileceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study in the treatment of medial compartment knee osteoarthritis, Unicondylar knee replacement and high tibial osteotomy applications aimed to compare the effects on patient satisfaction. Materials and Methods: In our study, Sakarya University Training and Research Hospital of Orthopaedics and Traumatology Clinic between 2009 and 2012 it was found that 33 patients were operated. Of these patients, follow-up cards and radiographic data of the inadequacies of 4, 5 of them less than 12 months follow-up period were excluded from the study due to. UKDP applied (Group 1) 11 (2 males, 9 females) who underwent medial open-wedge HTO (Group-2) 13 (3 males, 10 females) were included in the study. 2009 - 2012 were operated between a minimum of 12 months follow-up of 11 patients who completed the Phase 3 Oxford Unikompartmantal Knee Prosthesis 13 index was applied. UKDP patients, 9 (82%) women, 2 (18%) were men. Patients' mean age 59.6 (52-70), respectively. YTO third of patients (23%) men and 10 (77%) were female. Mean age 52.5 (32-62), respectively. Patients Knee Society Scoring (Knee Society scoring system-CSR), the degree of flexion, implant survival (component loosening, revision or two to be together), and in terms of complications examinations. Statistical results were calculated using SPSS 17.0 program. Results: Both groups were age, sex and body mass index (BMI) found no significant difference between the data. According to preoperative levels in all our patients in the postoperative period has seen an increase in knee and function scores. Our two patients in group 1 in the first year due to early aseptic loosening was revised to a total knee prosthesis. The average functional score group 1 this reason it is also good, excellent knee score was found in group 2 are both excellent knee and functional scores were found. Flexion and extension in both groups of patients were similar to the average healthy person is, there was no significant difference between the two groups. Conclusion: Unicondylar knee arthroplasty and high tibial osteotomy in medial compartment knee osteoarthritis therapeutic effects are proven surgical procedures. In the comparative study of literature, both Unicondylar knee arthroplasty in our study and the results of high tibial osteotomy was found close to each other. In both methods, a post-surgical knee and at significantly than before surgery was found to improve functional score. Requirement Unicondylar knee arthroplasty, both high tibial osteotomy is appropriate patient selection, improved surgical techniques and better prosthetic design, the surgeon's technique implementation success are taken into account when the postoperative patient satisfaction and clinical success rate may be too high we believe that.