Acil tıp uzmanlığı ile ilişkili tezlerin özellikleri ve yayın durumu
Characteristics and publication status of completed specialty theses by emergency medicine specialists
  1. Tez No: 390014
  2. Yazar: ABİDİN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YÜRÜMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Tez, Yayın, Emergency Medicine, Thesis, Publication
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada Acil Tıp Uzmanlık Öğrencileri tarafından üretilen tezlerin genel özellikleri ve bilimsel bir makale halini alıp uluslararası bir dergide yayınlanıp yayınlanmadıkları dolayısı ile uluslararası birikime katkı sağlayıp sağlamadıklarının ortaya konması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma Yüksek Öğretim Kurumu?nun tez arşivindeki tam metin ulaşım izni olan toplam 219 tezin özellikleri ve yayın durumu açısından gözlemsel ve retrospektif olarak incelenmesi ile gerçekleştirildi. Elde edilen veriler SPSS for Windows 16,0 istatistik programı kullanılarak analiz edildi. BULGULAR: Çalışma kapsamındaki 219 tezin 211?inin (%96.35) Acil Tıp Anabilim Dalı bünyesinde, çoğunlukla doçent ünvanına sahip danışmanlar eşliğinde (%50.23) ve ekseriyetle etik kurul onayı alınarak (%79.45) gerçekleştirildiği saptandı. Konu başlığı olarak travmanın (%23,74) ve amaç olarak ta tanısal yaklaşımların (%26,94) ilk sırada yer aldığı belirlendi. Yöntem olarak gözlemsel nitelikte (%78,08), klinik ağırlıklı (%82.19) ve prospektif özellikte (%76,26) çalışmaların tercih edildiği saptandı. Yapılan tezlerin %26,9 gibi bir oranla yayına dönüştüğü ve bunların da %38,9?unun SCI/SCI-E kapsamında bir dergide yayınlandığı görüldü. Bunun yanı sıra tezin amacı ve verilerin ait olduğu zaman dilimi dışındaki parametrelerin tezin yayına dönüşmesi üzerine etki etmediği tespit edildi. SONUÇ: Acil Tıp Uzmanlığı alanında yapılan tezler genel olarak etik kurul onayı alınmış, prospektif ve gözlemsel nitelikte, konu başlığında travma ve amaçta tanısal yaklaşımların ön planda düşünüldüğü klinik ağırlıklı çalışmalardan oluşmaktadır. Yayına dönüşme oranları literatür ile uyumlu olmasına karşın amaç ve verilerin ait olduğu zaman dilimi dışındaki diğer parametrelerin yayına dönüşme üzerine etki etmediği düşünüldüğünde yapılacak tezlerin buna göre dizayn edilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: This study aims to investigate the general characteristics of the theses produced by the Specialist Trainees in Emergency Medicine and to reveal whether they are turned into a scientific article and published in an international journal in order to contribute to the international knowledge. MATERIAL AND METHOD: The study was carried out by observational and retrospective analysis of the 219 theses with permission to full-text access to the thesis archive of the Council of Higher Education in terms of the characteristics and publication status. The data obtained were analyzed using SPSS for Windows 16.0 statistics software. RESULTS: It was found that 211 of the 219 (96.35%) theses studied were conducted within the Department of Emergency Medicine under the supervision of associate professors in general (50.23%), and usually with the approval of the ethics committee (79.45%). Trauma (23.74%) was the primary topic, and the primary objective was the diagnostic approaches (26.94%). It was identified that predominantly clinical (82.19%), prospective (76.26%), and observational (78.08%) studies were preferred. 26.9% of the theses were found to be converted into publications, of which 38.9% were published in journals covered by SCI/SCI-E. In addition to this, the parameters other than the objective of the thesis and the time period of the data were not found effective on conversion of the thesis into a publication. CONCLUSION: Theses conducted in the field of Emergency Medicine Specialization consist of predominantly clinical, prospective and observational studies with the primary topic of traumas and the primary objective of diagnostic approaches carried out with the approval of the ethics committee in general. Although the ratio of conversion into publications was consistent with the literature, considering the fact that the parameters other than the objective and the time period of the data were not found effective on conversion into a publication, it would be appropriate to design theses accordingly.