Acil tıp kliniğine ağrı şikayeti ile başvurup opioid analjezik ilaç kullanılan hastaların geriye dönük incelenmesi
  1. Tez No: 460329
  2. Yazar: KEMAL SALTUK CABIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Opioid Analjezikler, Ağrı, Fentanil, Tramadol, Morfin, Meperidin, Emergency department, Opioid Analgesics, Pain, Fentanyl, Tramadol, Morphine, Meperidin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ağrı,“mevcut veya olası doku hasarıyla ilişkili olarak duyusal ya da duygusal hoşnutsuzluk hissi”olarak tanımlanmakta, kişide davranışsal değişikliklere neden olan, acil servise en sık başvuru nedenlerinden biridir.Acil servise yapılan başvuruların yaklaşık %61-78'inin ağrı nedeniyle olduğu bildirilmiştir. Ağrı varlığında yeterli analjezi sağlanmasının temel bir insan hakkı olup;ağrının farmakolojik tedavisinde temel olarak non-opioid analjezikler (Nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar ve parasetamol) ve opioid analjezikler kullanılmaktadır.Opioidler akut ağrı tedavisinde sık kullanılan ajanlardır.Opioidler doz bağımlı olarak etki gösterir. Ağrının şiddetinin artması ile opioid dozu da arttırılarak yeterli analjezi sağlamak mümkündür.Çalışmamızda; Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine ağrı nedeniyle başvurmuş hastalarda analjezik amaçlı kullanılan opioid analjezik ilaçların; hastatanıları, tekrar başvuru durumu, acil serviste kalış süreleri, taburculuk veya yatış, cerrahi işlem, sedasyon uygulaması, kronik veya akut ağrı açılarından değerlendirildi. Gereç ve Yöntem:Acil servise13/03/2016 ile 01/01/2017 tarihleri arasında ağrı ile başvuran;Probel Hastane Yönetim Sistemi'ne kayıtlı, opioid analjezik ilaç uygulanan 2485 hastageriye dönük olarak çalışmaya alındı.Çalışmaya alınan hastaların yaş, cinsiyet, tanı, malignite varlığı, kullanılanajan, opioid ilaç dozu, kullanım sıklıklığı,sedasyon, tekrar başvuru, cerrahi işlem yapılma durumu,konsültasyon, acil serviste kalış süresi, hastaneye yatış, taburculuk açılarındanincelendi. Bulgular: Acil Tıp Kliniğine dokuz aylık sürede 228,886 hasta başvurmuş olup, bu hastaların 2485'ine Opioid Analjezik ilaç uygulandı.Opioid analjezik uygulanan hastalarınyaş ortalamaları 44,79 olup, %60,3 'ı erkekti. Hastaların %71,6'sı akut ağrı , %8,4'ü renal kolik, %45,2'si karın ağrısı, %18,2'si travma,%14,5'u miyalji, %2,5malignite %2,2'si Pnömotoraks ile ilişkili ağrı nedeniyle acil servise başvurdu. Hastaların %26,6 'sında opioid kullanım amaçlı olarak birden fazla acil servis başvurusu saptandı. Hastaların %28,2'sine klinik yatışı verildi,en sık % 33,9 oranla Genel Cerrahi servisine klinik yatış verildi, opioid analjezik uygulanan hastaların %10,3'üne cerrahi tedavi uygulandı.Ağrı nedeniyle acil serviste opioid analjezik kullanılan hastalardan %59,2'sine fentanil, %51,3'üne tramadol, %0,4'üne meperidin ve %1,56'sına morfin uygulandı.Mortaliteye 2 olguda rastlanmıştır. Sonuç: Tüm opioidler analjezi sağlar ve ağrı kontrolünde etkilidir. Klinisyenler; ağrısı olan bir birey için uygun opioid analjezik ilacı seçerken klinik deneyim, hasta tercihleri ve tedavi maliyetlerini, etki sürelerini, güven aralıklarını, yan etkilerini ve bağımlılık potansiyelini göz önüne alarak seçim yapmaktadırlar; bizim çalışmamızda istatistiksel olarak anlamlı şekilde travma hastalarında ve miyaljideTramadol; travma dışı hastalarda, renal kolik tanısı,karın ağrısı olan hastalarda ve pnömotoraks hastalarındaFentanili sık olarak tercih etmişlerdir.Mortalite vakalarında istatistiksel olarak anlamlı şekilde sedasyon ve opioid analjeziğin birlikte uygulandığı görüldü. Sedasyon ve opioid analjeziktedavi istatistiksel olarak anlamlı şekilde travma hastalarında dabirlikte uygulandı.Çalışmamızda Meperidine ve Morfin nadiren tercih edildi. Hospitalize edilen hastalar en sık Genel Cerrahi servisine yatırılırken bunu Ortopedi ve Göğüs Cerrahisi izledi.Cerrahi müdahale gerektirecek hastalara Tramadol,Cerrahi müdahale gerektirmeyecek hastalara Fentanili sıklıkla tercih edildi.
Özet (Çeviri)
Pain is defined as“a feeling of sensory or emotional dissatisfaction with current or possible tissue damage,”and it is one of the most frequent causes of emergency department visits which causes behavioral changes in person. 61-78 % of emergency department visits are reported to be due to pain. It is a major human right to achieve adequate analgesia in the presence of pain and non-opioid analgesics (nonsteroidal antiinflammatory drugs and paracetamol) and opioid analgesics are mainly used in the pharmacological treatment of pain. Opiodis are frequently used agents in the acute pain treatment. The opioids are dose-dependent. Adequate analgesic treatment is possible by increasing opioid dose. In our study, opioid analgesic drug used for analgesic treatment in patients who were admitted to Bakırköy Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital Emergency Department due to pain and the patients were evaluated for their diagnosis, re-admission status, residence time in emergency department, discharge or hospitalization, surgical procedure, sedation, chronic or acute pain. Materials and Methods: 2485 patients who were admitted to emergency service between 13/03/2016 and 01/01/2017 due to pain enrolled in the Probel Hospital Management System, who received opioid analgesic medication, were retrospectively studied. Patients who were taken into the study were examined by age, gender, diagnosis, presence of malignancy, opioid drug use, frequency of use, sedation, reapplication, surgical procedure, consultation, duration of emergency serviste, hospitalization and discharge. Results: 228,886 patients were admitted to Emergency Medicine Clinic within nine months and 2485 of these patients were treated with Opioid Analgesics. The mean age of the patients treated with opioid analgesics was 44.79 and 60.3 % were male. 71.6 % of the patients had acute pain, 8.4 % had renal colic, 45.2 % had abdominal pain, 18.2 % had trauma, 14.5 % had myalgia, 2.5 % had malignancy, 2.2 % of them was admitted to the emergency room due to pain associated with pneumothorax. More than one emergency department admission was detected in 26.6 % of patients for opioid use. 28.2 % of the patients were admitted to the clinic, 33.9 % of the patients were admitted to the general surgery clinic, and 10.3 % of the opioid analgesic patients were treated surgically. 59,2 % fentanyl, 51,3 % tramadol, 0,4 % meperidine and 1,56 % morphine were administered to patients using emergency opioid analgesics due to pain. There were 2 occurrences of mortality. Conclusion: All opioids provide analgesia and are effective in pain control. Clinicians are choosing the opioid analgesic drug for an individual with pain, taking into consideration clinical experience, patient preferences and treatment costs, duration of effects, confidence intervals, side effects, and addiction potential. In our study, Fentanil was prefered in a statistically significant way in renal colic diagnosis, abdominal pain patients and pneumothorax patients and myalgia whereas Tramadol was prefered for non trauma patients. Sedation and opioid analgesics were found to be applied statistically significantly in mortality cases. Co-administration of sedation and opioid analgesic treatment was performed statistically significantly in trauma patients. Meperidine and morphine were rarely preferred in our study. Patients who were hospitalized were most frequently admitted to the General Surgery Department, followed by orthopedics and thoracic surgery. Tramadol is frequently prefered in patients who need surgical intervention while Fentanly is often prefered in patients who do not need surgical intervention