Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk acil servise 24 saat içerisinde aynı/ilişkili şikayet ile tekrar başvuran hastaların özellikleri
- Tez No: 631353
- Danışmanlar: PROF. DENİZ TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Acil servis kullanımı, çocuk acil servis, sağlık hizmeti, tekrar başvuru, Child emergency service, emergencydepartmentutilization, healthcare, revisit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Acil servise tekrar başvuran hastaların değerlendirilmesi, acil servis hizmetinin kalite göstergelerinden biri olarak kullanılmaktadır. Tekrar başvurular acil servis kalabalığını artırarak kalabalığın yol açtığı tüm sorunlara katkıda bulunmakta ve hasta ile doktorlar açısından tıbbi ve hukuki sorunlara neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı; Ankara Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne erken dönemde tekrar başvuran hastaların demografik ve klinik özelliklerini, tekrar başvuru oranlarını ve hastaların tıbbi, kurumsal veya bireysel risk faktörlerini belirlemekti. Çalışmamıza çocuk acil servise 24 saat içerisinde aynı veya ilişkili semptom ile tekrar başvuran 622 hasta dahil edildi. Tekrar başvuru oranı % 0,54 olarak saptandı. Tekrar başvuran hastaların 252 (%40,5)'si 0-2 yaş aralığındaydı. Başvuru şikayetlerinin 266 (%42,8)'sının ateş, 114 (%18,3)'ünün kusma, 99 (%15,9)'unun hırıltı-öksürük, 52 (%8,4)'sinin karın ağrısı olduğu saptandı.Hastaların tekrar başvuru sebepleri incelendiğinde 453 (%72,8)'ünün şikayetlerinin artması veya devam etmesi, 115 (%18,5)'inin yeni bir şikayeti olması, 31 (%5)'inin doktorun aileyi tam olarak bilgilendirmemiş olması, 12 (% 1.9)'sinin tedaviye bağlı yan etki, 11 (%1,8)'inin ise reçete edilen tedaviyi almaması nedeniyle tekrar başvurduğu saptandı. Hastaların tekrar başvuru sonuçlarına bakıldığında hastaların 21 (%3,4)'inin hastaneye yatırıldığı, 156 (% 25,1)'sının müşahadeye alındığı, 97 (%15,6)'sinin ilacının değiştirildiği, 126 (% 20,3)'sına ek tetkik yapıldığı, 194 (%31,2)'üne aynı önerilerin tekrarlandığı, 28 (% 4,5)'ine ek tetkik yapılarak ilacının değiştirildiği saptandı. Tekrar başvuran hastalardan başvuru öncesi hastane yatış öyküsü ve kronik hastalığı olanların daha fazla hastaneye yatırıldığı saptandı. Hastaneye yatırılan hastalara bakıldığında 6 (%28,5)'sının apandisit, 6 (%28,5)'sının pnömoni olduğu saptandı. Pnömoni nedeni ile yatırılan hastaların 5 (%83)'i 1 yaşından küçüktü. Dolayısıyla 1 yaş altı çocuklarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve tüm çocukluk döneminde karın ağrısı şikayetlerinindikkatle değerlendirilmesi ve gerektiğinde yakın kontrol muayenesinin planlanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The evaluation of the patients who revisit the emergency department in the early period is used as one of the quality indicators of the emergency services in the world. Revisits contribute to the increase in the emergency crowd, indirectly contributing to all problems caused by the emergency crowd and cause medical and legal problems for patients and doctors. In our study, we aimed to determine the demographic and clinical features, revisit rates and medical, institutional or individual risk factors of patients who revisited Ankara University Hospital Child Emergency Department in the early period. 622 patients who revisited the pediatric emergency department with the same or related symptoms within 24 hours were included. Our revisit rate was found to be %0.54. It was determined that 252(%40.5) of the patients who revisited were in the age range of 0-2. When the complaints of the patients were examined, we found that 266(%42.8) were fever, 114(%18.3) were vomiting, 99(%15.9) wheezing-cough, and 52(%8.4) abdominal pain. When the reasons for revisit of the patients were examined, 453(%72.8) of patients revisited due to increased or continued complaints, 115(%18.5) of them revisited due to a new complaint, 31(%5) of them revisited due to not being fully informed by doctors, 12(%1.9) of them revisited due to treatment-related complications. It was found that 11(%1.8) revisited because they did not receive the prescribed treatment. When we look at the results of the revisit of the patients, 21(%3.4) of the patients were hospitalized, 156(%25.1) of the patients were taken into observation, recommended treatment of 97(%15.6) of the patients were changed, additional examinations were made to 126(%20.3) of the patients and the same recommendations were repeated to 194(%31.2) of the patients. It was found that the recommended treatment was changed by the results of additional examinations in 28(%4.5) of the patients. It was determined that the patients who had hospitalization history were followed up with more observation after the revisit. It was found that those with chronic disease were hospitalized more and received more observation. When the hospitalized patients were examined, it was determined that 6(%28.5) had appendicitis and 6(%28.5) had pneumonia. It was found that 5(%83) of the patients hospitalized for pneumonia were under 1 year of age. Therefore, we think that it is necessary to carefully evaluate upper respiratory tract infections and abdominal pain complaints in young children who apply to the emergency department and to plan a close control examination when necessary.