Nazal sineşi oluşumunun önlenmesinde mitomisin-C, 5-florourasil ve halofuginon'un etkinliklerinin karşılaştırılması
Evaluation of efficacy of mitomycine-C, 5-fluorouracil and halofuginone on preventing nasal synechiae formation
  1. Tez No: 390037
  2. Yazar: AYŞE ÖZNUR AKİDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal sineşi, Mitomisin - C, 5 - Florourasil, Halofuginon, Nasal synechiae, Mitomycin - C, 5 - fluorouracil, Halofuginone
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC) sonrası orta konka ve lateral nazal duvar arasında oluşan adezyonlar ve septum cerrahisi sonrası orta ve alt konka ile septum arasında veya nazal kavite içinde nazal mukozalar arasında ortaya çıkan adezyonlar rinolojik girişimler sonrası en sık görülen komplikasyon ve revizyonun en sık sebepleridir. Adezyonların önlenmesinde hayvan deneylerinde güvenilirlik ve etkinliği kanıtlanmış olan Mitomisin C, insanlarda klinik kullanıma girmiştir. Her ne kadar nazal bölgede olmasa da fibrozis ve sineşi oluşumunun önlenmesinde hay van ve insan çalışmaları bulunan iki ilaç olan 5 - florourasil ve halofuginon topikal uygulama kolaylığı nedeniyle umut vaat etmektedir. Bizim amacımız tavşanlar üzerinde deneysel olarak oluşturulan sineşi modelinde Mitomisin - C, 5 - florourasil ve Halofuginon' un resineşi oluşumun un önlenmesine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem 28 adet beyaz Yeni Zelanda tavşanının sağ nazal kavitelerinde mukozada yapılan vertikal kesiler ile oluşturulan septum ve orta konka arasındaki sineşileri uygulamadan bir hafta sonra bistüri aracılığıyla kesilerek bu bölgeye randomize olarak 7 denekte Mito misin - C, 7 denekte 5 - florourasil, 7 denekte Halofuginon, 7 denekte ise bariyer tampon uygulandı. Bu uygulamadan 6 hafta sonra deneklerin endoskopik muayenesi sonrası sakrifiye edilerek septum ve lateral nazal duvarın sineşiyi içeren bölgesi eksize edilerek histopatolojik olarak inflamasyon tipi, inflamasyon yoğunluğu, ödem, silia kaybı, vasküler proliferasyon, fibrozis açısından değerlendirildi. Bulgular Makroskopik olarak d eneklerin 14(51,9%)'ünde sineşi yok iken 13(48,1%)'ünde sineşi var , 17(63%)'sinde perforasyon yok iken 10(37%)'unda perforasyon var, 13(48,1%)'ünde enfeksiyon yok iken 14( 51,9%)'ünde enfeksiyon var idi. Histolojik olarak ise Inflamasyon tipi; deneklerin 16(59,3%)'sı hafif, 5(18,5%)'i orta ve 6(22,2%)'sı şiddetli derecedeydi. Inflamasyo n yoğunluğu; deneklerin 2(7,4%)'si yok, 12(44,4%)'si hafif, 6(22,2%)'sı orta ve 7(25,9%)'si şiddetli derecedeydi. Ödem; deneklerin 6(22,2%)'sı yok, 18(66,7%)'i hafif, 3(11,1%)'ü orta ve 7(25,9%)'si şiddetli derecedeydi. Silia Kaybı; deneklerin 7(25,9%)'si yok, 9(33,3%)'u hafif ve 11(40,7%)'i orta derecedeydi. Vasküler proliferasyon; deneklerin 3(11,1%)'ü yok, 12(44,4%)'si hafif ve 12(44,4%)'si orta derecedeydi. Fibrozis; deneklerin 19(70,4%)'u hafif ve 8(29,6%)'i orta derecedeydi . Sonuç Çalışmamız sonucun da sineşi oluşumunun önlenmesinde en etkin preparat halofuginon olarak değerlendirilirken, aynı zamanda ör neklemimizde tek ex olan deneğin bu gruba dahil olması ve septal perforasyon, enfeksiyon ve fibrozis açısından en yüksek değerlere sahip olan preparat ların bu grupta olması da akılda tutulmalıdır. Bariyer yöntem uygulanan kontrol grubu ile Mitomisin - C grubunun hem makroskopik hem mikroskopik değerleri birbirine yakın olarak değerlendirilirken , 5 - florourasil grubunda diğer gruplar ile karşılaştırıldığınd a orta derecede etkinlik olduğu tespit edilmiştir. Biz, rinolojinin tartışmalı konularından birisi olan sineşi oluşumunda Mitomisin - C kullanımının etkinliğinin tekrar sorgulanması gerektiğini ve 5 - florourasil ve halofuginon gibi antifibrotik ilaçların bu a landa kullanımının daha geniş çalışmalar ile tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose Adhesive tissues that occurs between lateral nasal wall and middle turbinate after functional endoscopic sinus surgery and adhesive tissues that occur between septum and middle or inferior turbinate after septal surgery is the most frequent complication an d the oftenest reason of revision s urgery. To avoid this complication, clinicians started using Mitomycine - C after proving the reliability and efficiency with animal studies. Although, nasal usage is not common, 5 - fluorouracil and halofuginone is used to p revent fibrozis and synecihae in animal and human studies and is promising with topical usage. We aimed to evaluate the effect of Mitomycine - C, 5 - fluorouracil and halofuginone in prevention of synechiae formation on an experimental rabbit synechiae model. Materials and Methods After formation of synechiae between septum and middle turbinate with mucosal vertical cuts, the 28 white New Zealand rabbits' synechiae, cutted with scalpel one week later. We randomisely applied Mitomycine - C to 7 subject, 5 - floro uracil to 7 subject, Halofuginone to 7 subject and barrier dressing to 7 subject. After 6 weeks from the application we examined the nasal cavities endoscopically then sacrifised all subjects and excised the septum and lateral nasal wall including the syne chiae area. The histopathological examination of the preparates included the type of the inflammation, intensity of the inflammation, oedema, loss of cilia, vascular proliferation and fibrosis. Findings Macroscopically the 14(51,9%) subject don't has sy nechiae and 13(48,1%) subjectshas synechiae, 17(63%) subject don't has perforation and 10(37%) subject has perforation , 13(48,1%) subject don't has infection and, 14( 51,9%) subject has infection . Histologically, type of inflammation was mild in 16(59,3%) subject , viii mean in 5(18,5%) subject, severe in 6(22,2%) subject . Intensity of inflammation was null in 2(7,4%) subject , mild in 12(44,4%) subject , mean in 6(22,2%) subject and severe in 7(25,9%) subject . Oedema was null in 6(22,2%) subject , mild in 18(66,7%) subject , mean in 3(11,1%) subject and severe in 7(25,9%) subject . Loss of cilia was null in 7(25,9%) subject , mild in 9(33,3%) subject and severe in 11(40,7%) subject . Vascular proliferation was null in 3(11,1%) subject , mild in 12(44,4%) subject and mean in 12(44,4%) subject . Fibrosis was mild in 19(70,4%) subject and mean in 8(29,6%) subject . Result Although halofuginone was the most effective agent in preventing the synechiae formation in our study, it is also the most potent agent in our study with one excitus and has the highest septal perforation, infection and fibrosis values. It is challenging that barrier dressing group and Mitomycine - C group has macroscopically and histopathologically close results. We established that 5 - fluorouracil has mean efficacy and adverse effects by comparison with the other groups. We offer to question the use of Mitomycine - C in one of the most challenging issues of rhinology; synechiae formation. We also suggest to evaluate usage of antifibrotic drugs like 5 - fl uorouracil and halofuginone in this issue with larger and comprehensive studies.