İnfertilite nedeni ile başvuran hastaların rutin araştırmasında ofis histeroskopi esnasında histerosalpingografi çekilmesi
Hysterosalpi ngography (HSG) during office hysteroscopy (OH) in routine infertility workup
  1. Tez No: 390045
  2. Yazar: YEŞİM DAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SERHAN CEVRİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerosalpingografi, İnfertilite, İntrauterin patoloji, Ofis Histeroskopi, Tubal değerlendirme, Hysterosalphingography, Infertility, Intrauterine pathology, Office Hysteroscopy, Tubal patency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Histeroskopi ile karşılaştırıldığında HSG'nin uterin anomalileri saptamada sensitivitesi yüksek (%60-98), ancak spesifitesi düşüktür (%15-80). Histeroskopi ile tubal geçirgenliğin değerlendirilememesi ise en büyük dezavantıjıdır. Bu çalışmada OH ile HSG'yi birleştirdik. Bizim bu çalışmadaki amacımız; bu yeni yöntemin tanısal etkinliğini, total işlem süresini ve hasta toleransını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 72 infertil hasta ile yapıldı. Bu hastaların ultrason incelemesinde herhangibir patoloji saptanmadı. Ofhys-HSG işlemi yapılırken rastgele seçilmiş 36 hastaya sedasyon verildi (grup 1), 36 hastaya ise sedasyon verilmedi (grup 2). Grup 1'e intravenöz midazolam ve fentanil verildi ve hafif sedasyon sağlamak için Ramsey Sedasyon Skoru kullanıldı. Grup 2'ye işlemden 30-60 dakika önce tek doz parenteral steroid olmayan anti-inflamatuar ilaç ve anti-spazmotik ilaç verildi. Hastaların ağrı derecesini; işlem sırasında ve işlemden 30 dakika sonra visuel analog skoru (VAS) kullanarak belirledik. İşlem histeroskopun eksternal servikal ostan geçmesi ile başladı ve uterin kavite ile tubal ostiumların incelenmesi, varsa endometrial patolojinin tedavi edilmesi, irrigasyon kanülünden kontrast madde verildikten sonra taşınabilir bir skopi cihazı ile 2 ya da 3 görüntü alındıktan sonra da işlem sonlandırıldı. Bulgular: Gruplar arasında VAS skorları arasında fark saptanmadı (p>0,05). %61,1 hastada normal bulgular saptanırken, %29,9 hastada anormal bulgular saptandı. Total işlem süresi (p = 0,001) ve perop. VAS skorları (p= 0,023) anormal bulgu saptanan hastalarda anlamlı şekilde fazla idi. Sonuç: HS esnasında HSG çekilmesi işlemi; güvenilir ve kullanımının kolay olması, tubal ve endometrial patolojiyi saptamadaki yüksek tanısal etkinliği, kısa işlem süresi, yüksek hasta toleransı ve infertil hastalara en kısa sürede tedavi planı sağlaması açısından rutin infertilite araştırmasında ideal bir prosedür olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Hysterosalpingography (HSG) During Office Hysteroscopy (OH) In Routıne Infertılıty Workup Objective: When compared with OH, HSG is considered to have a high sensitivity (60–98%), but a low specificity (15–80%) in detecting uterine abnormalities. On the other hand OH cannot evaluate the tubal patency. In this study, we combined OH with HSG. The aim of the study is to detect the diagnostic accuracy, time of total procedure, patient tolarence of this new method. Materials and Methods: 72 infertile patients were selected for this study. Patients had no endometrial pathology on ultrasound screening. Randomly selected 36 patients underwent Ofhys-HSG with sedation (group 1); and 36 patients underwent Ofhys-HSG without sedation (group 2). Group 1 received intravenous midazolam and fentanyle; and we used Ramsey's Sedation Score to keep patients on mild sedation. Group 2 received 1 dose parentheral non steroidal anti-inflamatory drug and anti-spasmotic drug 30 to 60 minutes before procedure. Patients were asked to record severity of pain peroperative and after 30 minutes of the procedure by using VAS. The procedure was beginning from introduction of the hysteroscope through the external cervical os and finishing after visualization of the uterine cavity and tubal ostia, treatining if there was endometrial pathology and after applying contrast media from the irrigation canule, 2 or 3 image taken with a portable scopy device. Results: No significance was found regarding the VAS scores (p>0,05) when comparing the groups. We detected %61,1 patients with normal findings and %29,9 patients with abnormal findings. Procedural time (p¬=0,001) and perop. VAS scores (p=0,023) was statistically higher in patients who detected abnormal findings. Conclusions: Safety, ease of use, high diagnostic accuracy of all tubal and endometrial pathology, shortened time of pre-treatment research of infertility and high patient tolerance makes Ofhys-HSG an ideal procedure for routine infertility workup.