Anizometropik ambliyop olgularda retina sinir lifi tabakasının optik koherans tomografi ile değerlendirilmesi
Evalution of retinal nerve fiber layer thickness measurements using optical coherence tomography in patients with anisometropic amblyopia
  1. Tez No: 390044
  2. Yazar: EREN EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSOY ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, optik koherans tomografi, retina sinir lifi tabakası, Amblyopia, optical coherence tomography, retinal nerve fiber layer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Anizometropik ambliyopisi olan olgularda optik koherans tomografi (OKT) cihazıyla retina sinir lifi tabakası (RSLT) ölçümlerinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde izlenen 6-63 yaş arası 35 anizometropik ambliyopi olgusunun 70 gözünün OKT cihazıyla optik disk RSLT kalınlıkları ölçümü değerlendirildi.Tüm ölçümler aynı hekim tarafından yapıldı. Ambliyop ve sağlam gözlerin retina kalınlıkları arasındaki farkın araştırılması bağımsız örneklem t-testi ile değerlendirildi. BULGULAR: RSLT kalınlıkları arasında; ambliyop ve sağlam gözler açısından anamlı bir fark saptanmadı (p=0,875). SONUÇ: Anizometropik ambliyopisi olan olgularda, RSLT ölçümleri anizometropik ambliyop ve sağlam gözlerde genel olarak benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: To evaluate the retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness with anisometropic amblyopia using optical coherence tomography (OCT). MATERIAL AND METHOD: This study included 70 eyes of 35 patients aging between 6- 63 with anisometropic amblyopia. RNFL thicknesses of optic disc were measured by using OCT and compared between fellow eyes. All OCT scans were performed by the same doctor. Statistical analyses of retinal thickness differences between the amblyopic and fellow eyes were determined by using the independent samples t-test. RESULTS: There was no statistically significant difference between the RNFL thickness of the anisometropic and normal eyes (p=0,875). CONCLUSION: RNFL thickness measurements was similar in amblyopic and fellow eyes of patients with anisometropic amblyopia.