Temporomandibular eklem internal bozukluklarında, minimal invaziv tedavinin etkileri üzerine retrospektif bir araştırma
A retrospective study on minimaly invazive treatments in temporomandibular joint internal derengement
- Tez No: 390053
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Artrosentez, internal düzensizlik, TME, Arthrocentesis, internal derangement, TMJ
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Temporomandibular eklem (TME) son derece kompleks fonksiyonlara sahip eşsiz bir diarthroidal sinovyal eklemdir. Temporomandibular eklem hastalıklarının yönetiminde başarı ise doğru tanı ve uygun tedavi planlamasına bağlıdır. TME' de internal düzensizlik (İD) kavramı mandibular kondil, eklem eminensi ve eklem diskinin arasında oluşan anormal ilişkiyi ifade eder. Genellikle çene hareketlerinde kısıtlılık, ağrı ve eklemde sesle karakterizedir. Artrosentez işlemi TME rahatsızlıklarında uygulanan en basit ve minimal invaziv prosedür olarak tanımlanmıştır. TME artrosentezi eklem boşluğunun lavajı olarak bildirilmiş ve çeşitli TME rahatsızlıklarında tercih edilen bir yöntem olmuştur. Bizim çalışmamızda, TME internal düzensizliği bulunan 28' i bayan, 2'si erkek ve yaş aralığı 18 - 47 ( ortalama 30.43) yaşlar arasında değişen 30 hasta, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında lokal anestezi altında artrosentez işlemi yapılarak tedavi edilmiştir. Hastaların işlem sonrası ağrı ve ağız açıklığı miktarı VAS - MIO değerleri kaydedilerek 1 ay ve 1yıllık süreçlerde takip edilmiştir. Hastalar, klinik ve radyolojik değerlendirmeler sonucu Wilkes sınıflamasına göre derecelendirilmiş ve hastalık şiddetine göre Wilkes 3, 4, 5 olarak 3 gruba ayrılmışlardır. TME' ye uygulanan artrosentez işleminden sonra post op MIO değerleri preop MIO değerlerine göre önemli derecede artış göstermiştir ( Pre-op MIO ortalaması 18,70 ± 6,109 mm den post-op 35,37 ± 4,888mm olmuştur). Hataların fonksiyonda ve çene hareketlerinde duydukları ağrıda da belirgin bir azalma gözlenmiştir ( Pre-op VAS ortalaması 79,13±6,263, post-op VAS ortalaması 35,83±7,693). Sonuç olarak 30 hasta da ağrı ve ağız açıklığı şikayetlerinde belirgin değişiklikler gözlenmiş, bunun yanında hasta grupları arasında istatiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Temporomandibular joint (TMJ) is a unique diarthroidal synovial joint with highly complex functions. Success of management of temporomandibular joint disorders depends on accurate diagnosis and appropriate treatment planning. The term“internal derangement (ID) of the TMJ”expresses an abnormal relationship among mandibular condyle, articular eminence, and articular disc. It is usually characterized by pain, joint noises, and sometimes by limitation of jaw movements. Arthrocentesis is a simple and minimally invasive technique for the management of temporomandibular disorders. Arthrocentesis of the TMJ is commonly defined as a lavage of the joint and is traditionally accomplished without viewing the joint. The procedure has been suggested for treatment of a variety of TMJ disorders. This studyincludes,28 female and 2 male patients aged 18 to 47 years (30.43) who presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, University of Ankara with TMJ internal derangement. Patients were treated using arthrocentesis under local anesthesia. They were assessed for pain and jaw function using visual analogue scales(VAS) and maximum interoclussal opening MIO for a period of 1 to 12 months. According to the findings of the clinical examinations,patients classified according to Wilkes staging.Patients were divided into three groups (Wilkes stage 3, 4, 5). After arthrocentesis of the TMJ, preoperative to postoperative MIO values had increased significantly (from a mean of 18,70±6,109 mm to 35,37±4,888mm). Functional improvement was associated with a significant reduction in pain and dysfunction levels (from a mean of 79,13±6,263 to 35,83±7,693(VAS)). Our results showed satisfactory relief in pain and improved mouth opening in 30 patients. However, there wasno significant relation between the groups.