Kanatlı Salmonella'ları üzerine dezenfektanların etkisinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
The comparative evaluation of effects of disinfectants on avian Salmonellae
- Tez No: 390061
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YARDIMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Dezenfektanlar, Direnç, Kanatlı, PCR, Salmonella, Disinfectants, PCR, Poultry, Resistance, Salmonella
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, Salmonella serotiplerinin çeşitli dezenfektanlara karşı direncinin saptanarak bu dirençler arasındaki olası ilişkinin belirlenmesidir. AnkaraÜniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kültür Koleksiyonunda yer alan S.Infantis, S. Typhimurium ve S. Enteriditis serotipleri kullanılıldı. Dezenfektan olarak hidrojen peroksit(H2O2), iyot bileşikleri, gluteraldehit bileşikleri ve kuarterner amonyum bileşikleri kullanılıdı. Çalışmada, test inokulumlarındaki bakteri konsantrasyonunu hesaplamak ve testler sonrası dezenfektanların etkisini belirlemek için bakteri sayımları yapıldı. İnokulumlardaki bakteri konsantrasyonunu hesaplamak için yapılan sayımda; her bir bakterinin Nutrient brothiçindeki logaritmik faz subkültürlerden, fizyolojik tuzlu su içerisine 10 katlı sulandırmalar yapıldı. Dezenfektanlarla temastan sonra 10-4, 10-5 ve 10-6'lık sulandırma örneklerinden Nutrient agar'a 0.1 ml ekim yapıldı. Bakteri sayısı hesaplandı.Kuarterner amonyum bileşiklerinden Benzalkonyum klorür, Gluteraldehit, hidrojen peroksit ve iyot'un Sıvı formlarındaki% 100'lük cam tüpler içerisine 7 seri olacak şekilde 1:100'lük, 1:200'lük ve 1:400'lük 8'er ml final solüsyonlar eklendi. Her seri final solüsyon içerisine, 1'er ml sabit konsantrasyondaki bakteri subkültüründen ve 1'er ml organik madde(Skim Milk) eklendi. Nutrientagar'a 5.dakika, 30. dakika, 60. dakika, 6. saat ve 24. saatlerde yayma şeklinde ekim yapıldı. Besiyerleri 4°C, 20°C ve 37°C'de 24 saat inkube edildi ve üreyen koloniler sayıldı. Dezenfektanların mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkinliği temas sürelerine göre değerlendirildi. Testler oda sıcaklığında yapıldı. Kuarterner amonyum bileşiklerine karşı Salmonellaserotiplerinde gelişen dirençten sorumlu olan gen (qacE Δ 1) PCR tekniği ile araştırıldı. Sonuç olarak, bu çalışmada kullanılan Salmonella Infantis'in Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium'a göre dezenfektanlara duyarlılık bakımından daha az dirençli olduğu ortaya konuldu. Kuarterner amonyum bileşiklerine karşı Salmonellaserotiplerinde gelişen dirençten sorumlu olan gen'e (qacE Δ 1) yanlızca SalmonellaTyphimurium'da rastlanıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the resistance of Salmonella serotypes to various disinfectants and to determine the potential relation between these resistant serovars. Salmonella serotypes used in Department of Microbiology of Faculty of Veterinary Medicine of Ankara University and from previously isolated S.Infantis, S.Typhimurium andS.Enteriditis serotypes from poultry. The disinfectants used in this study were hydrogen peroxide (H2O2), iodine products, iodine compounds, glutaraldehyde compounds and quaternary ammonium compounds. In this thesis, to evaluate the efficacy of disinfectants, bacterial count was performed from bacterial concentrations before and after exposing to disinfectants. To calculate the concentration of inoculated bacteria all bacteria were grown separately in nutrient broth until the log phase and ten-fold serial dilutions were made in saline solution. After exposure to the disinfectants, 0.1 mL of diluted bacteria from 10-4, 10-5, 10-6 were evenly inoculated onto three Nutrient agar petri dishes. Seven series of 1:100, 1:200 and 1:400 dilutions from 100 % benzalkonium chloride (quaternary ammonium compounds), glutaraldehyde, and hydrogen peroxide and iodine liquids were added to the final volume of 8 ml. Disinfectant dilutions were made with sterile distilled water. Into every final solution, 1 ml of known bacterial concentration and 1 ml of organic material (Skim Milk) were added and gently homogenized. After 5 min., 30 min., 60 min., 6 h. and 24 h 0.1 mL of the mixture were evenly inoculated onto three Nutrient agar petri dishes. Plates were incubated at 4°C, 20°C and 37°C for 24 h and the outgrown CFU were counted. Antimicrobial activity of disinfectants on microorganisms were evaluated according to the contact time. Tests were conducted at room temperature. For the resistance development of Salmonellaserotypes to quaternary ammonium compounds one of the class 1 integron gens (qacE Δ 1) was found to be responsible by PCR. Eventually it has been stated that Salmonella Infantis which used in this study is less resistant in terms of sensitivity to disinfectants than Salmonella Enteritidis and Salmonella Typhimurium. The gene which is responsible for growing resistance at Salmonella serotypes towards quaternary ammonium compounds has only been found in Salmonella Typhimurium.