Mesane kanserinde peritümöral ve intratümöral immün cevabın, tümör nüksü ve prognostik faktörlerle ilişkisi
Peritumoral and intratumoral immune response in bladder cancer and its relationship with tumor recurrence and prognostic factors
  1. Tez No: 390080
  2. Yazar: BAHAR MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖSEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: CD4, CD8, CD57, nüks, ürotelyal karsinom, CD4, CD8, CD57, recurrence, urothelial carcinoma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mesane kanserleri, üriner sistemin en sık maligniteleridir. Temel özellikleri yüksek nüks hızına sahip olmalarıdır. Bu çalışmada, mesanenin ürotelyal tümörlerinde, histolojik grade, proliferatif aktivite gibi prognostik faktörler ile CD4, CD8 ve CD57 olarak tanımlanmış immun belirteçlerin tümör içi ve çevresindeki boyanma varlığı ya da yoğunluğunun nüks ile ilişkili olup olmadığı araştırıldı. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalında 2008-2015 yılları arasında tanı almış, 53 ürotelyal karsinom olgusunun TUR materyalleri değerlendirildi. Olgular nüks durumu, histolojik derece ve patolojik evrelerine göre gruplandırıldıktan sonra, immunohistokimyasal olarak CD4, CD8, CD57 ve Ki-67 belirteçleri ile boyandı. Veriler istatistiki olarak değerlendirildi. Mesane tümörlerinde tümöre immün cevapta, nüks negatif grupta, nüks pozitif gruba oranla peritümöral ve intratümöral CD4+ T helper ve CD8+ T sitotoksik lenfosit yoğunluğu ile, CD4+ T helper/CD8+ T sitotoksik hücre oranı, CD4+ T helper/ CD57+ NK hücre ile CD8+ T sitotoksik hücre/ CD57+ NK hücre oranları hafif yüksek, CD57+ NK hücre yoğunluğu ise, hafif düşüktü. Ancak her üç belirteçteki farklılıklar, istatistiksel olarak anlamlı değildi. Tümörlerin nüks yeteneği ile evresi ve histolojik derecesi, istatistiksel olarak ilişkili bulundu (p: 0.002). İnvaziv ve yüksek dereceli tümörlerde, Ki-67 proliferasyon indeksi daha yüksekti (p: 0.001 ve p: 0.017). Peritümöral CD4+ T helper ve CD8+ T sitotoksik lenfositlerin yoğunluğu ile Ki-67 proliferasyon indeksi arasında pozitif ilişki mevcuttu (p: 0.0025 ve p: 0.046). Ayrıca tümörün derecesi ve evresi ile peritümöral CD57 yoğunluğu arasında pozitif korelasyon izlendi (p: 0.005 ve p: 0.0016). Proliferasyon indeksi düşük tümörlerde epitelyal CD57 boyanması daha yaygındı (p: 0.001). İstatiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, CD4 ve CD8'in tek başlarına ya da CD57'ye oranla fazlalıkları nüks beklentisini azaltıyor gözükmekte, ancak sonuçlar, inflamatuar hücrelerin tümörün gelişimi ve engellenmesi üzerindeki karmaşık etkileri de göz önüne alındığında, daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinimi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Bladder cancers are the most common malignancy of the urinary system. Key features are to have a high recurrence rate. In this study, it is investigated that whether intratumoral and peritumoral positivity or negativity with CD4, CD8 and CD57 immune markers and prognostic factors such as histological grade, proliferative activity is associated with tumor recurrence in the urothelial tumors of the bladder. Fifty three TUR material which were diagnosed between the years 2008-2015 as urothelial carcinoma in Sakarya University School of Medicine Pathology Department, were evaluated. Cases were grouped according to recurrence status, histological grade and pathological stage. After grouped, cases were stained with CD4, CD8, CD57 and Ki-67 markers. Statistical analaysis of data was performed. The immune response to the tumor in the bladder tumor, in the recurrence negative group, peritumoral and intratumoral CD4 + T helper and CD8 + cytotoxic lymphocyte density, CD4 + T helper / CD8 + T cytotoxic cells ratio, CD4 + T helper/ CD57 + NK cells density and CD8 + T cytotoxic cells/ CD57 + NK cells ratio slightly higher than in recurrence positive group, while CD57 + NK cell density was slightly lower. But the differences in each of the three markers were not statistically significant. The ability of tumor recurrence was significantly associated with tumor stage and histologic grade (p = 0.002). In the invasive and high-grade tumors, Ki-67 proliferation index was higher (p = 0.001 and p = 0.017). Peritumoral CD4 + T helper and CD8 + cytotoxic T lymphocytes intensity, positively correlated with the Ki-67 proliferation index (p = 0.0025 and p = 0.046). Also, peritumoral density of CD57 was positively correlated with tumor grade and stage (p = 0.005 and p = 0.0016). Epithelial CD57 staining were more common in the tumors with low proliferation index (p = 0.001). Although not statistically significant, CD4 and CD8 in singly or in surplus compared to CD57 reduces the recurrence expectations. When considered the complex effects of inflammatory cells on development and prevention of tumors, it is ensued that there are need more comprehensive studies.