Hastaların düşme riskinin belirlenmesinde Hendrich II ve İtaki düşme riski değerlendirme ölçeklerinin karşılaştırılması
Determination of fall risk according to Hendrich ii and Itaki fall scale
  1. Tez No: 390211
  2. Yazar: GÜLNUR YAŞAR ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLENGÜN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Düşme riski, risk değerlendirme, düşmeler, hemşirelik, duyarlılık, Fall risk, risk assessment, falls, nursing, sensitivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, Hendrich II Düşme Riski Ölçeği ve İtaki Düşme Riski Ölçeğine göre hastaların düşme risklerini ve düşmeyi belirlemedeki duyarlılıklarını saptamak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 132 hasta oluşturmuştur. Veriler, bireylerin sosyo-demografik özelliklerini ve düşme için risk faktörlerini içeren tanıtıcı özellikler formu, Glaskow Koma Skalası, Hendrich II ve İtaki Düşme Riski Ölçeği ile düşme kayıt formu kullanılarak toplanmış, yüzdelik ve ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmamızda hastaların hastanede yatış süreleri minimum 7 maksimum 30 gündür. Yatış süreleri ortalaması 12,8±4,87 gündür. Hastanede izlem sırasında düşen hastaların (s=8) %6,06'sında düşme gerçekleşmiştir. Düşmeler, hastaların servise kabulünün 2-16. günleri arasında meydana gelmiştir. Hendrich II ve İtaki Düşme Riski Ölçeğine göre her ikisinin de duyarlılık değeri %62,50 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin düşme risk belirleme araçlarını kullanarak düşme riski olan hastaları belirlenmesi önemlidir. Her iki ölçeğin, düşme riski olan hastayı belirlemede orta derecede etkili olduğu görülmüş, ancak Hendrich II Düşme Riski Ölçeği'nin özgünlüğü ve gücü daha yüksek bulunduğu için kullanımı daha uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed as cross-sectional and descriptive with the aim of determining fall risks of patients according to Hendrich II Fall Risk Scale and İtaki Fall Scale and their sensitivity for determinationol falls. A total of 132 patients constituted study sample. Data were collected with a demographic form including sociodemographic features and risk factors for falling, Glasgow Coma Scale, Hendrich II Fall Risk Scale, İtaki Fall Scale, fall registration form and evaluated with percentage and ROC analysis. In our study, patients' length of hospital stay is a minimum of 7 to 30 days maximum. The average length of stay is 12,8±4,87 days. Falls were detected in 6,06% (n=8) of the patients during hospitalization. Falls was occured 2-16 between days from the admission to service of patient. Sensitivity of Hendrich II Fall Scale and İtaki Fall Risk Scale were found both as 62,50% respectively. Determination of the patients with fall risk using fall risk determination tools is important. Both scales were seen to be moderately effective for determining patients with fall risk. However, use of the Hendrich II Fall Risk Scale for greater specificity and power has been found more suitable.