Hastanede yatan okul çağı çocukların hemşireyi ve hastaneyi algılama durumlarının incelenmesi
Investigating hospitalized school children perception the nurse and the hospital
- Tez No: 390218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER SARIKAYA KARABUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Algılama, Hemşire, Hastane, Nitel, Fenomenoloji, Child, Perception, Nurse, Hospital, Qualitative, Phenomenology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu nitel çalışmanın amacı; hastanede yatan okul çağı çocuklar tarafından hastanenin ve hemşirelerin nasıl algılandığını ve değerlendirildiğini belirlemektir. Bu çalışmada nitel araştırma örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 15 çocuk hasta örneklemini oluşturmuştur. Araştırma Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde Nisan 2012- Eylül 2012 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada veriler çocuk ve aile hakkında genel bilgiler toplamayı sağlayan Hasta Bilgi Formu (Ek 1) ve yarı yapılandırılmış görüşme Görüşme Formu (Ek 2) ile toplanmıştır. Hastanede yatan çocuk, anne ve babaya çalışma açıklanarak, Ailelere Bilgilendirilmiş Onam Formu (Ek 3) okutulmuş kabul edenlerle karşılıklı görüşme tekniğiyle Hasta Bilgi Formu doldurulmuştur. Hastanede uygun bir odada çocukla derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak yüz yüze görüşme yapılmış, Görüşme Formu (Ek 2) kullanılarak sorular sorulup, yarı yapılandırılmış görüşme (30-45dk), kayıt cihazına kaydedilmiştir. Görüşmeden sonra görüşme kaseti Microsoft Word belgesi haline getirilmiş, veriler kodlanıp temalara göre sınıflandırılmış, yorumlanarak rapor haline getirilmiştir. Araştırma sonucunda Bilgi ve Düşünceler, Öneri ve İstekler olmak üzere iki tema belirlenmiştir. Çocukların hastanede yatma sebeplerinin farkında oldukları, hastanenin güzel, sevgi gösterilen, iyi tedavi edilen yer olduğu, hemşire ve doktorlar tarafından iyi bakım sağlandığı, kötü yönü olmadığı, hemşirelerin güleryüzlü, mutlu, ilgili olduğu, işlemlerden önce bilgilendirme yapıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this qualitative study; hospitalized by school-age children how to determine whether the hospital and the nurses are perceived and evaluated. In this study 15 child, was selected by using qualitative research sampling methods, such as criterion sampling methods. The study was conducted between April 2012 – September 2012 in University Hospital of Adnan Menderes Child Health and Diseases Service. The forms that are used in the research, namely Patient Information Form, which provides wide information regarding the child and family and Interview Form which are semi-constructed interview. The hospitalized child,by explaining the study to the parent,the families were read lnformed Approval Form and Patient lnformation Form was filled with mutual interview technique the acceptors. A face to face interview was conducted with each of child by using deep interview method a suitable room in the hospital. Questions were raised by using the İnterview form and the semi-constructed interview (30-45 minutes) was recorded in a recording device. After interview, the interview tape has been transformed into a Microsoft Word document, the data were coded and classified by themes and a report has been issued after the interpretation. As a result of the research, two themes were determined: Information and Thoughts, Suggestions and Requests. lt was appointed that children were aware of the reasons of their being hospitalized, hospital was nice, affectionated, well treated place, care was provided well by nurses and doctor, there was no bad sides, nurses were smiling, happy, taking care of the patients and informing was made before the process.