Doğum sonrası yorgunluğun annenin özbakım gücü ile ilişkisi
Postpartum fatigue of the mother's relationship with self-care agency
- Tez No: 390217
- Danışmanlar: PROF. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası, yorgunluk, anne sağlığı, hemşirelik/ebelik bakımı, hemşire/ebe, postpartum fatigue, maternal health, nursing/midwifery care, nurse/midwife
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı kadınların doğum sonrası ikinci ayında görülen yorgunluk düzeyi ile öz-bakım gücü arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Araştırma analitik-kesitsel olarak gelişigüzel örnekleme yöntemi ile belirlenen 313 doğum sonrası kadın ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri kadınların tanıtıcı, obstetrik, doğum ve doğum sonrası dönem özelliklerinin sorgulandığı kişisel bilgi formu, Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası, Öz-bakım Gücü Ölçeği, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, varyans analizi, t-testi, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamındaki kadınların yaş ortalaması 25,36±3,67 (aralık: 18-35)'dir. Kadınların %52,1'i gelir düzeylerini düşük olarak algıladıklarını bildirmişlerdir. Kadınların %14,1'inin ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Kadınların %87,5'inin çekirdek ailede yaşadığı, %77,3'lük kısmının çalışmamakta ve %31'inin de sağlık güvencesinin bulunmadığı görülmüştür. Kadınların YİGBS puanı ile düşük gelir düzeyi EDPS puanı arasında pozitif ilişki, ÖBGÖ puanı ile ev işlerinde ve bebek bakımında destek olan birinin yokluğu arasında negatif ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bu araştırmada doğum sonrası yaşanılan yorgunluğun annenin öz-bakım gücünü olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Bu sonuçlar ile öz-bakım gücü arasındaki ilişki değerlendirilebilir, kadının yorgunluk ile baş etme yöntemleri geliştirmesine yardımcı olunabilir, doğum öncesi ve doğum sonrası bakım hizmetlerinin planlanması ve sunumunda kullanılması ile anne/bebek sağlığının gelişimine, korunmasına, desteklenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study of women with postpartum fatigue level seen in the second month to determine the relationship between self -care agency. Methods: This study was conducted with 313 postpartum women as determined by analytical -sectional random sampling method. Research data identifier women, obstetrics, childbirth and the postpartum period personal information form to report the characteristics, Visual Analog Scale for Fatigue, Self- Care Agency Scale, Edinburgh Postnatal Depression Scale, were collected by the Multidimensional Perceived Social Support Scale. Data were analyzed using descriptive statistics, ANOVA, t-test, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis was used for correlation and multiple regression analysis. Results: The mean age of the women surveyed 25.36 ± 3.67 (range: 18-35 ). 52,1 % of women reported that they perceived as low income levels. Women were found to be 14,1% of primary school graduates. 87,5% of women lived in nuclear families, to study the part 77,3% and 31% was observed in the absence of health insurance. Women 's YİGBS score with a positive correlation between low income EDPS score, a negative relationship between ÖBGÖ points with housework and baby care which support the absence of one was found. Conclusion: This is the mother's postpartum fatigue experienced research it was determined that negatively affect self-care. These results are assessed by the relationship between self -care agency, to deal with the woman's fatigue methods may assist the development, planning of pre-natal and post-natal care and mother and be used in the presentation/the development of the baby's health, protecting, may contribute to the promotion.