Yaşlı diyabetli hastalarda diyabet yükü ve hastalığı kabul arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between burden of diabetes and acceptance of illness at the elderly patients with diabetes
  1. Tez No: 390290
  2. Yazar: ZYOHRE MUSTAFOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, diyabet, diyabetin yükü, hastalığı kabul, huzurevi, Elderly, diabetes, burden of diabetes, acceptance of illness, nursing home
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Mustafova, Z. Yaşlı diyabetli hastalarda diyabet yükü ve hastalığı kabul arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2015. Araştırma, yaşlı diyabetli hastaların diyabet yükünü ve hastalığı kabul durumlarını belirlemek, hastalığı kabul ile diyabet yükü arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve 75.yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan 64 yaşlı diyabetli hasta oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından literatür incelenerek hazırlanan“Anket Formu”,“Yaşlılarda Diyabetin Yükü Ölçeği”ve“Hastalığı Kabul Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda; yaşlı diyabetli hastaların çoğunun diyabet yükünün ortalamanın altında, hastalığı kabul seviyesinin de ortalamaya yakın olduğu bulunmuştur. Araştırmada, kadınların, 10 yıl ve daha fazla süredir diyabet hastası olanların, ilaçlarını başkasının desteği ile alanların, diyabete bağlı kronik komplikasyon yaşayanların, ailesinde diyabet görülenlerin, diyabet yükü ortalaması yüksek bulunmuştur. Ayrıca sosyal güvencesi olmayan yaşlı diyabetli bireylerin, 10 yıl ve üzeri diyabet hastası olanların, ilaçlarını başkasının yardımı ile alanların, diyabete bağlı kronik komplikasyon yaşayanların hastalığı kabul ortalaması düşük bulunmuştur.“Yaşlılarda Diyabetin Yükü Ölçeği”ile“Hastalığı Kabul Ölçeği”arasında orta derecede, negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda yaşlılık döneminde kadınlar, uzun süredir diyabet hastası olanların, diyabete bağlı kronik komplikasyon yaşayanların değerlendirilmesi ve bu grupların öncelikli olarak ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Mustafova, Z. Evaluation of the relationship between burden of diabetes and acceptance of illness at the elderly patients with diabetes. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Internal Medicine Nursing Programme, Master's Thesis, Ankara 2015. The research was conducted to identify elder patients' burden of diabetes and their acceptance of illness, to ascertain the correlation between diabetes burden and acceptance of illness. The sample of the study consisted of 64 elder diabetes patients staying in Seyranbağları Nursing Home and Rehabilitation Center and 75. Yıl Nursing Home and Rehabilitation Center. The data were collected using a“Questionnaire Form”developed by the researcher based on the literature,“Elderly Diabetes Burden Scale”and“Acceptance of Illness Scale”. As a result of the study, most of the elder diabetes patients' burden was below the mean, acceptance of illness level was close to the mean. The mean burden of diabetes was high in the patients who were female, diagnosed with diabetes over than 10 years, taking drugs with others assistance, experiencing complications related to diabetes, having family member with diabetes. Additionally; the mean acceptance of illness was low in those who not having social insurance, diagnosed with diabetes over than 10 years, taking drugs with others assistance, experiencing complications related to diabetes. There was a moderate, negative correlation between“Elderly Diabetes Burden Scale”and“Acceptance of Illness Scale”. Patients who are female, having diabetes for long time, experiencing complications of diabetes should be evaluated and these patients initially should be taken consideration.