The seed characteristics of oriental hackberry (Celtis tournefortii Lam.)
Doğu çitlembiği (Celtis tournefortii Lam.)'nin tohum özellikleri
  1. Tez No: 390389
  2. Yazar: TAVGA MAJED AZIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Celtis tournafortii, dormansi, çimlenme, katlama, Celtis tournefortii, dormancy, germination, prechilling
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Celtistournefortii Lam. küçük bir ağaçtır ve 12 m'ye kadar büyüyebilir. Ağaç, yaklaşık 300 m ile 2300 m arası rakımda yetişebilir ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklıdır. Bu çalışmada, 2013 yılı Ekim ayı sonlarında üç farklı lokasyondaki ağaçlardan (Şanlıurfa, Bozova, Besni) meyveler elle toplandı. Kurutulan meyvelerin ve tohumların boyutları ile ağırlıkları belirlendi. Tohumlar, 48 saat sülfürik asitle muameleye tabi tutuldu ve çimlenme testi öncesinde nemli ortamda 4°C'de 4, 8 ve 12 haftalık katlamaya alındı. Meyveler ve tohumlar, boyut ve ağırlık bakımından popülâsyonlar arasında çok önemli varyasyonlar sergilediler. Meyvelerin ve tohumların ortalama çapları ve ağırlıkları sırasıyla 7.78 mm, 0.319 g, 5.43 mm ve 0.143 g olarak ölçüldü. C.tournafortii tohumunun sert bir dış kabuğu vardır. Bu nedenle, hem fiziksel hem de fizyolojik dormansiye sahiptir. Tohumların çimlenmesi için 10-12 haftalık katlama önerilebilir.. Ön soğutma işlemlerinden önce, su ve oksijen geçişini sağlamak amacıyla 48 saat sülfirik asit ile işlem tavsiye edilir. Üç farklı zaman diliminde ve sıcaklıkta yapılan tohum çimlendirme denemelerinde, en yüksek çimlenme oranı (23.5%) Şanlıurfa'dan alınan tohumlarda 24°C'de gerçekleşmiştir. Ancak Bozova'dan alınan tohumlarda ise düşük çimlenme oranına (14.2%) 20°C'de rastlanmıştır. Kış mevsiminde, doğal dormansi bitiminden sonra ağaçların altında büyük miktarlarda tohum kendiliğinden çimlenir. Ağaçların meyve verdiği yıllarda, tohum toplanmalı ve doğal yeri dışında koruma gerçekleştirmek için tohum bankalarında saklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Celtis tournefortii Lam. is a small tree and grown up to 12 m. The tree can tolerate droughts and other harsh conditions. In this study, fruits of Celtis tournefortii Lam tree were collected by hand from three different locations (Şanlıurfa, Bozova, Besni) during October of 2013. The dimensions and weights of air-dried fruits and seeds were measured. The seeds were scarified by sulfuric acids for 48 h and pre-chilled at 4 °C in moist media for 4, 8, and 12 weeks before the germination tests. The dimensions and weights of fruits and seeds were demonstrated a significant variation among the populations. The average diameter and weight of fruits and seeds were 7.78 mm, 0.319 g, 5.43 mm, and 0.143 g, respectively. The seeds of Celtis tournefortii Lam. have a firm outer seed coat; therefore have both physical and physiological dormancy. The seeds require 4, 8 and 12 weeks of pre-chilling for germination. Before the pre-chilling treatments, 48 h of acid scarifications is recommended for water and oxygen passage. The germination in 3 different times and temperatures showed that the seeds from Şanlıurfa had the highest germination rate (23.5%) at 24°C. However, the seeds from Bozova had a low germination rate (14.2%) at 20 °C. In nature, large amounts of seed germinate under the trees after the natural dormancy elimination during winter. The seeds of the species should be collected and stored in seed banks for ex situ conservation.