Bazı japon grubu erik (Prunus salicina Lindl.) çeşitlerinin Kahramanmaraş ilinde performanslarının belirlenmesi
The performances of some japanese plum cultivars (Prunus salicina Lindl.) in the ecological conditions of Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 390390
  2. Yazar: AYŞE AVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRÜVVET ILGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Autumn Giant, Red Beauty, TC Sun, Gelişme, Verim, Kalite, Autumn Giant, Red Beauty, TC Sun, Development, Yield, Fruit, Quality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsü Ziraat Fakültesi'nde bulunan kapama erik bahçesinde, erik çeşitlerinin gelişme, verim ve meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Çeşitlerin tam çiçeklenme zamanı; en erken Red Beauty (29 Mart) çeşidinde gerçekleşmiş bunu Autumn Giant (5 Nisan) ve TC Sun (9 Nisan) çeşitleri takip etmiştir. Çeşitlerin meyve başlangıcı 14 Nisan (Red Beauty), 20 Nisan (Autumn Giant) ve 25 Nisan (TC Sun) tarihinde belirlenmiştir. Red Beauty en erken hasat edilen çeşit (18 Haziran) olmuş, diğer iki çeşidin hasat tarihi Ağustos ayında gerçekleşmiştir. Çeşitlerin meyve ağırlıkları 71.45 g (Autum Giant) ile 40.61 g (Red Beauty) arasında değişirken; meyve eti sertlikleri 15.71 lb (TC Sun) – 6.36 lb (Red Beauty) arasında; pH 3.44 (TC Sun)- 2.86 (Red Beauty) arasında; SÇKM içerikleri %19.60 (TC Sun) - %14.53 (Autum Giant) arasında belirlenmiştir. Red Beauty çeşidi en kırmızı meyvelere sahip olurken, TC Sun çeşidinin meyvelerinin koyu sarı renkte olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the vegetative development, yield and fruit quality characteristics of three Japanese plum cultivars (Autumn Giant, Red Beauty and TC Sun) grown in the experimental orchards of the Faculty of Agriculture, Kahramanmaraş Sutcü İmam Üniversity were investigated. The full bloom time was earliest in Red Beauty cultivar (March 29th), followed by Autumn Giant (April 5th) and latest in TC Sun (April 9). Fruit development started on April 14th in Red Beauty, on April 20 in Autumn Giant and on April 25th in TC Sun. The harvest date was earliest in Red Beauty cultivar (June 18th), while the other two cultivars were harvested as late as in August.The average fruit weight ranged from 71.45 g (Autumn Giant) to 40.61 g (Red Beauty), fruit firmness from 15.71 lb (TC Sun) to 6.36 lb (Red Beauty), pH from 3.44 (TC Sun) to 2.86 ( Red Beauty) and total souble solid content from 19.60 % (TC Sun) to 14.53 % (Autumn Giant). The fruits of Red Beauty cultivar was dark-red, while TC Sun had dark yellow fruits.