Ortaokul fen ve teknoloji öğretiminde kullanılan çalışma kitaplarının kullanım durumunun öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda incelenmesi
Secondary school teaching science and technology used book study using state teachers and students study in line with views to
- Tez No: 390393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci Çalışma Kitapları, Fen Öğretimi, Studentworkbook, Science education, Active learning
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Ortaokul Fen ve Teknoloji dersinde kullanılan öğrenci çalışma kitaplarının kullanımı, öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı öğrenci çalışma kitaplarının kullanımında karşılaşılan güçlükleri ortaya koyarak öğrenci çalışma kitaplarının daha etkin, işlevsel ve verimli olabilecek kitaplar haline dönüştürülmesine katkı sağlamaktır. Araştırma, 2013–2014 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ilinde görev yapan 95 Fen ve Teknoloji öğretmeni ile 34 farklı ortaokulda yürütülmüştür. Karma yöntemin esas alındığı araştırmanın nicel boyutunda Fen ve Teknoloji öğretmenleri (N=95), ortaokul 6. sınıf (N=300), ortaokul 7. sınıf (N=300) ve ortaokul 8. sınıf öğrencileri (N=300) ile çalışılmış olup, araştırmanın nitel boyutunda ise 10 Fen ve Teknoloji öğretmeni ile çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak ise“öğretmen görüş anketi, öğrenci görüş anketi ve mülakat formu”kullanılmıştır..Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler (f, %), nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda öğrenci çalışma kitaplarının amacının öğretmenlerce yeterince özümsenmediği, öğrenci hazır bulunuşluk düzeyinin ve ders süresinin yetersizliği, deneylerde kullanılan malzeme eksikliği gibi sorunlar nedeniyle Fen ve Teknoloji öğrenci çalışma kitaplarının, kullanımıyla ilgili çeşitli problemler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan araştırmada çalışma kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu öğretmen kılavuz kitabındaki yönlendirmeler dâhilinde uygulanmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Fen ve Teknoloji ders süresinin tekrar gözden geçirilmesi, dersin kazanımları ile ilgili etkinliklere yeterince yer verilmesi, etkinliklerin sınıf ve öğrenci seviyeleri dikkate alınarak tekrar gözden geçirilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of workbooks used in Secondary Science and Technology course is evaluated in light of teachers.Aim of this study is to contribute in making workbooks more effective, functional and efficient by introducing difficulties encountered in the implementation of workbooks This study was carried out in in different 34 secondary schools by 95 Science and Technology teachers who served in Kahramanmaraş in the 2013-2014 academic year. This research based on mixed methods was done on Science and Technology Teachers (N=95), 6th graders (N=300), 7th graders (N=300) and 8th graders (N=300) for the quantitative format and 10 Science and Technology Teachers for the qualitative format. In this study descriptive screening method was used as the method, and“survey of teacher's opinions”was used as the tool of collecting data. Descriptive statistics (f, %) were used for the analysis of quantitative data (f,%) and content analysis was used for the analysis of qualitative data. In this study it was determined that there are various problems associated with use of Science and Technology workbooks such as the purpose of the student workbook is not sufficiently absorbed by teachers, lack of readiness of students and course duration, lack of material used in the experiments. In this study it was also concluded that workbooks aren't implemented in the guidance of the teacher's book prepared by the Ministry of National Education. It is poroposed that duration of Science and Technology course should be revised, there should be enough activities related to course outcomes and activities should be revised by considering class and student levels