Mısır (Zea mays L.) ve mısır pası (Puccinia sorghi Schw.) interaksiyonunda ekspresyonu değişim gösteren mRNA'ların tanımlanması, sekans karakterizasyonu ve interaksiyonda rollerinin değerlendirilmesi
Identification, sequence characterization and determination of the roles mRNAs, expression of which are modulated in the interaction between Maize (Zea mays L.) and common maize rust (Puccinia sorghi Schw.)
- Tez No: 390402
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ SÜDÜPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mısır, mısır pası, bitki-fungus interaksiyonu, cDNA-AFLP, Corn, common corn rust, plant-fungus interaction, cDNA-AFLP
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, modifiye cDNA-AFLP tekniği kullanılarak, mısır (Zea mays) ve mısır pası (Puccinia sorghi) interaksiyonunda ekspresyonu değişim gösteren 100 cDNA-AFLP fragmenti tanımlanmış, bunlar klonlanarak 68 tanesinin değerlendirilebilir sekansı elde edilmiştir. Sekansların gen bankası taramaları yapılarak en yakın benzerleri belirlenmiştir. Etiketlerden iki tanesi Rp3 pas direnç geni sekansına benzer iken birisi de pas orijinli trankript benzerleri olarak bulunmuştur. Sekansı yapılan diğer etiketlerin 12'si fotosentez, hücre metabolizması ve madde taşımada, beş tanesi protein sentezi, katlanması ve yıkımında, dokuzu sinyal iletimi, redoks durumu ve transkripsiyonel düzenlemede, geriye kalan 39 etiket sekansınında yapısal, hipotetik ve karakterize edilmemiş proteinleri ve diğer stres ile ilgili mesajları kodlayan mRNA'ların benzerleri oldukları bulunmuştur. Genel olarak bilinen fonksiyonlarla assosiye olan bu etiketlerin bitki-mikrop interaksiyonunda rol oynadıkları görülmektedir. Bu sonuçların önemli verim kayıplarına neden olan mısır pasına direncin karakterizasyonuna, mısır ve mısır pası interaksiyonunda gerçekleşen olayların moleküler detaylarının ortaya çıkarılmasına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, using a modified cDNA-AFLP technique, 100 cDNA-AFLP fragments, expressions of which are modified in corn (Zea mays) and corn rust (Puccinia sorghi) interaction, have been identified. They were cloned, sequenced, and 68 of which yielded clear sequencing results. The closest sequence similars of these sequences were determined by screening Genebank database. Two of these tags appeared to be similar to the Rp3 sequence, while one tag appeared to be similar to a rust originated transcript. 12 of the remaining tags were found to be similar to the genes encoding protein functioning in photosynthesis, cell metabolism and transport, five tags were found to be similar to the sequences encoding functions protein synthesis, folding and catabolism. The nine tag sequences were found to be similar to the sequences encoding functions signal transduction, redox status and transcriptional regulation, and the remaining 39 tag sequences were identified as similars of mRNA sequences encoding structural, hypothetic and uncharacterized proteins and other stress-related messages. Overall, the majority of tags which were found to be associated with known functions, appear to play a role in plant-microbe interactions. The results are expected to shed some light on characterization of resistance to common corn rust, the molecular details of the interaction occurring between corn and the common corn rust, which causes significant damages to the corn production.