Coğrafi bilgi sistemlerinin açık kaynak kodlu yazılımlarla gerçeklenmesi
Implementation of georaphic information systems with open source software
  1. Tez No: 390461
  2. Yazar: ÖMER SAVAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GIYASETTİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Coğrafya, Şehircilik ve Bölge Planlama, Computer Engineering and Computer Science and Control, Geography, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kaynak, Alternatif Php cache, Cache, Codeigniter, Coğrafi bilgi sistemi, Geo server, Map server, Php, Varnish, Open source, Alternative Php cache, Cache, Codeigniter, Geographic information systems, Geo server, Map server, Php, Varnish
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemi; büyük hacimli coğrafi verilerin; toplanmasından sunumuna kadar olan tüm işleri kapsayan donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür. Bugün mobil cihazlara kadar sunulmuş olan coğrafi bilgi sistemleri için onlarca lisanslı yazılım mevcut durumdadır. Bazılarının lisans maliyetleri çok yüksektir; ve kapalı kaynakdır. Bu tezde açık kaynak yazılımların entegrasyonunu sağlayarak lisans maliyeti olmayan açık kaynak bir coğrafi bilgi sistemi oluşturulmuştur. Entegrasyonu sağlayan asıl uygulama PHP dili üzerinde geliştirilmiştir. Harita servisi olarak da geoserver kullanılmıştır. GeoServer; Ücretsiz, açık kaynak kodlu, java tabanlı bir harita yayınlama uygulamasıdır. Sonuç olarak Açık Kaynak kodlu bir coğrafi bilgi sisteminin gerçekleştirilmesinin yanı sıra; Linux serverlar üzerinde daha iyi bir performans için cache testleri gibi deneyler de yapılmış ve teze eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Geographic Information Systems are soft wares , hard wares , human resources used to arrange limitless geographic informations. Many licenced softwares are advanced to manage geogrhic datas. Today all those soft wares could be used with mobile equipments. Although licensed geographic information programmes are expensive and their resources are prevented to people access. In this study publicly avilable integrated low cost geographic information soft ware model is developed. PHP language is used to provide integration. As a maps service geoserver is used Geoserver is free publicly avilable java based map emission and application. As a result publicly avilable soft ware is obtained. This study also investigates Linux servers speed and capacity for their usage at geographic information systems. ServersCache tests and related experiments are attached to results section.