Bex Zn(1-x) o üçlü bileşiğinin elektronik, optik ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electronic, optical and structural properties of bexzn(1-x) o ternary compounds
  1. Tez No: 390462
  2. Yazar: SAVAŞ ŞEHİRLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA YAŞAR OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CASTEP, DOS, PDOS, Toplam enerji, BexZn1-xO alaşımı, CASTEP, DOS, PDOS, Total energy, BexZn1-xO compounds
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Son zamanlarda kristal yapıdaki maddelerin fiziksel olarak incelenmesinde en popüler olarak kullanılan simülasyon programlarından biri de Accelrys tarafından yapılan Material Studio'nun CASTEP paketidir. Bu program sayesinde butün maddelerin elektronik, optik, mekanik ve fonon özelliklerine bakılabilmektedir. Çinko esaslı bu yapıyı incelemeden önce CASTEP yardımıyla Fe, Al ve AlAs yapıları üzerinde çalışıldı. Bu yapılarda ortaya çıkan sonuçların daha önceki çalışmalardaki sonuçlarla uyumlu olduğu görüldü. Test çalışmalarından sonra BexZn1-xO (0-0.25-0.5-0.75-1.0) alaşımının elektronik ve optik özelliklerine bakıldı. Bu alaşımın durum yoğunluğu (DOS), parçalı durum yoğunluğu (PDOS), toplam enerjisi, enerji band yapısı, elastik ve optik durumlarıyla ilgili hesaplamalar yapıldı, grafikler çizildi ve daha önceki çalışmalarla karşılaştırıldı. BexZn(1-x)O bileşiklerinin Be oranının artmasıyla bulk modülleri, yasak enerji aralığı, soğurulma, durum yoğunluğu, yansıtırlığı artmakta; örgü sabitleri, statik dielektrik sabitleri, kırılma indisleri ise lineer olarak azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recently, one of the most popular simulation program used to examine the physical properties of the crystalline material is Accelrys Material Studio's CASTEP package. With this program, electronic, optical, mechanical and phonon properties of such materials can be viewed. Before analysis the zinc based structure, Fe, Al and AlAs structures have been studied using CASTEP. The results obtained in these structures were found to be consistent with those in previous studies. After the test studies, the electronic and optical properties of BexZn1-xO (0-0.25-0.5-0.75-1.0) alloys are examined. Density of states (DOS), partial density of states (PDOS), total energy, energy band structure, elastic and optical properties of these alloys were performed and graphs were plotted and compared with previous studies. While bulk moduli, band gap energy, absorption, density of states and reflectivity are increasing with increasing Be density; lattice constants, static dielectric constants and refractive index are decreasing with increasing Be density.