Pişmiş sağlık gereçleri atıklarının fine fire clay bünyelerde şamot yerine kullanılabilirliği
Usebility of fired sanitaryware wastes in fine fire clay bodies
  1. Tez No: 390464
  2. Yazar: ENES DALKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ GÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet, pişmiş kırık, sağlık gereçleri, şamot, Cost, fired scrap, sanitaryware, chamotte
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, vitrifiye sektöründe büyük hacimli ürünlerin özellikle uzun lavaboların üretiminde kullanılan ve kullanımı gün geçtikçe artan, şamot (fine fire clay) çamuru reçetesine yine vitrifiye ürünlerin üretiminde kullanılan vitreous china çamurundan üretilmiş ürünlerin pişmiş kırıklarının katılarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi konusu incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda, pişmiş kırıklar olarak ifade edilen ıskarta ürünler çeneli kırıcıdan ve öğütme değirmenlerinden geçirilerek 300 µ tane boyutuna getirilmiş ve yine aynı tane boyutunda kullanılmakta olan şamot hammaddesi yerine konularak reolojik ve fiziksel özelliklerindeki davranışı gözlenmiştir. FFC (Fine Fire Clay) çamuru içerisine %1'den %30'a kadar ilave edilen VC (Vitreous China) kırığı ile referans reçete dahil 13 reçete hazırlanmış ve hazırlanan reçetelerden elde edilen nihai ürünlerin kuru küçülme, pişme küçülmesi, toplam küçülme, deformasyon, kuru mukavemet, % su emme ve alçı kalıp içindeki kalınlık alma davranışı (10',20',60' ve 90') değerlendirilmiştir. Hazırlanan reçetelerde vitrifiye kırıklarının maksimum olarak % 13 oranında kullanılabileceği belirlenmiş ve bu miktardan fazla kullanımlarda, daha önce standart reçetede belirlenmiş olan değerlerin üzerine çıkılmasından dolayı ortaya çıkan olumsuz sonuçlar yapılan deneylerle kesinleştirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmaların sonucunda %13 oranında şamot hammaddesi yerine kullanılabilecek öğütülmüş vitrifiye kırıklarının çamur maliyetinde %16'lık bir azalmaya fayda sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, especially used in production of long washbasins as big volume products in sanitaryware sector, add some scraps from fired vitreous china bodys for reduce the cost of production, fine fire clay recipes were investigated. In experimental studies, scrap products through the jaw crusher and grinding mill 300μ is brought to the same particle size, replace with same particle size of fine fire clay raw material which are used in fireclay recipes, the rheological behavior and the physical properties was observed. Prepared 13 recipes included reference recipe with add %1 to %30 of fired and grounded fired vitreous china scraps in to the fine fire clay body and dry shrinkage, fired shrinkage, total shrinkage, deformation, dry strength, % water absorption and thickness behavior in plaster molds (10 ', 20', 60 ' and 90') was evaluated. As a maximum rate % 13 of sanitaryware scrap has been determined and more than this mount came with inconvenient results has been confirmed. As a result of experimental studies that can be used instead of chamotte raw material, %13 of grounded sanitaryware scraps has been shown to benefit a cost reduction of 16%.